Total anormal pulmoner venöz dönüş tanısı ile konvansiyonel teknik ve süturless teknik ile opere edilen hastalarımızın sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the results of our patients operated with conventional technique and sutureless technique diagnosed with total anomalous pulmonary venous return
  1. Tez No: 808725
  2. Yazar: KÜBRA GÖZAÇIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMİHAN SELEN ONAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Total Anomal Pulmoner Venöz Drenaj, Süturless Onarım, Total Anomalous Pulmonary Venous Drainage, Sutureless Repair, Conventional Repair
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışma, Total Anomal Pulmoner Venöz Drenaj (TAPVD) hastalarında süturless ve konvansiyonel onarım tekniklerinin klinik sonuçlarını, operasyon süresini, postoperatif EKO özelliklerini ve genel mortalite oranlarını karşılaştırmayı hedeflemektedir. Çalışmamızın amacı, süturless tekniğinin etkinliğini ve güvenliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, tek merkezli, retrospektif bir analiz yapılmıştır. Çalışma kapsamında, TAPVD tanısı konmuş 99 hasta incelenmiştir. Uygulanan onarım tekniğine bağlı olarak, hastalar dikişsiz (n=41) ve geleneksel (n=58) gruplara ayrılmıştır. Tüm hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, operasyon süreleri, postoperatif EKO özellikleri ve genel mortalite oranları kaydedilmiş ve karşılaştırılmıştır. Bulgular: Analiz sonucunda, demografik özellikler ve klinik bulgular açısından süturless ve konvansiyonel teknikle opere edilen gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Süturless grubun operasyon süresi (ortanca: 200.0 dk) geleneksel gruba göre (ortanca: 220.0 dk) daha kısaydı ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.101). Ayrıca, postoperatif EKO da gözlemlenen pulmoner hipertansiyon oranları süturless ve konvansiyonel gruplar arasında benzerdi (sırasıyla %80.5 ve %70.9; p=0.404). Sonuç: Çalışmamız, TAPVD onarımında süturless ve konvansiyonle teknikler arasında operasyon süresi, postoperatif EKO özellikleri ve genel mortalite oranları (%14.6 ve %17.2; p=0.944) açısından anlamlı bir fark olmadığını göstermektedir. Bu sonuçlar, süturless onarım tekniğinin TAPVD tedavisinde uygun hastalar için güvenli ve etkili bir alternatif olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to compare the clinical outcomes, operation duration, postoperative ECHO features, and overall mortality rates of sutureless and conventional repair techniques in patients with Total Anomalous Pulmonary Venous Drainage (TAPVD). The objective of our study is to evaluate the efficacy and safety of the sutureless repair technique. Material and Methods: In this study, a single-center, retrospective analysis was conducted. Within the scope of the study, 99 patients diagnosed with TAPVD were examined. Depending on the repair technique applied, patients were divided into sutureless (n=41) and conventional (n=58) groups. Demographic features, clinical findings, operation durations, postoperative ECHO features, and overall mortality rates of all patients were recorded and compared. Findings: As a result of the analysis, it was determined that there was no significant difference between the sutureless and conventional groups in terms of demographic features and clinical findings. The operation duration of the sutureless group (median: 200.0 min) was shorter than the conventional group (median: 220.0 min), but this difference was not statistically significant (p=0.101). Additionally, the rates of pulmonary hypertension observed in postoperative ECHO were similar between the sutureless and conventional groups (80.5% and 70.9%; p=0.404). Conclusion: Our study indicates that there is no significant difference between sutureless and conventional techniques in terms of operation duration, postoperative ECHO features, and overall mortality rates (14.6% and 17.2%; p=0.944) in TAPVD repair. These results suggest that the sutureless repair technique could be a safe and effective alternative for suitable patients in the treatment of TAPVD.