EKG çekimi yapabilen akıllı saatin etkinliğinin ve güvenilirliğinin referans cihazla karşılaştırılarak değerlendirilmesi: Prospektif çalışma
Evaluation of the efficiency and reliability of a smart watch taking EKG in comparison with the reference device: A prospective study
- Tez No: 808724
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU BAYRAMOĞLU, DR. BİLGE KAĞAN SEKTİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: atriyal fibrilasyon, supraventriküler taşikardi, akıllı saat, elektrokardiyografi, giyilebilir cihaz, atrial fibrillation, supraventricular tachycardia, smartwatch, electrocardiography, wearable device
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof.Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Akıllı saatlerin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte akıllı saatler sağlık ilişkili parametrelerin takibinde daha çok kullanılmaya başlandı. Gelişen teknoloji, yapılan çeşitli donanımsal ve yazılımsal düzenlemelerle birlikte akıllı cihazların sağlık açısından önemli parametrelerin takibinde rol almasına imkan tanıdı. Giyilebilir teknoloji ürünlerinin vital bulguların takibi için kullanımı; kişilerin çok kolay bir şekilde satürasyon, nabız, kan basıncı hakkında bilgi sahibi olmasını ve çeşitli önlemler alınmasını, gerekli ise sağlık kuruluşlarına başvurmasını sağladı. Akıllı saatlerin son kullanım alanlarından biri ritim analizi oldu. Ritim analizlerinde özellikle atriyal fibrilasyonun tespiti öne çıktı. Bu çalışmada acil servise herhangi bir nedenle başvuran, referans EKG cihazı ile EKG çekimi yapılıp atriyal fibrilasyon (AF) veya supraventriküler taşikardi (SVT) saptanan hastalara akıllı saat ile EKG çekimi yapılarak akıllı saatin bu ritimleri tanımadaki performansının değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Prospektif olarak dizayn edilen bu çalışmaya, 01.10.2022- 01.01.2023 tarihleri arasında Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank SUAM Acil Tıp Kliniği'ne başvuran ve EKG'de AF veya SVT ritimleri tespit edilen 100 hasta dahil edildi. Hastaların referans EKG cihazı ile çekilmiş 12 derivasyonlu EKG'leri ve akıllı saat (Apple Watch Series 7 WatchOS 8) ile çekilen EKG kayıtları vaka formu ile birlikte dosyalandı. Vakaların demografik özellikleri, ilaç kullanımları ve kronik hastalık geçmişleri, referans EKG cihazı ve akıllı saat ile ölçülen nabızlar arasındaki ilişki, ritim analizinin sensitivite, spesifite, pozitif ve negatif prediktif değerleri SPSS Windows 22.0 ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmamıza toplamda 100 hasta dahil edildi. Referans EKG cihazı ile çekilen EKG ritimleri değerlendirildiğinde 86 hastada (%86) AF, 14 hastada (%14) SVT tespit edildi. Akıllı saat tarafından değerlendirilen kalp ritimlerinin ise 65 (%65) tanesi AF, 14 (%14) tanesi yüksek hızlı ritim, 1 (%1) tanesi sinüs ritmi, 20 (%20) tanesi saat ritmi değerlendirilemiyor olarak yorumlandı. Akıllı saat ve referans EKG cihazı tarafından hesaplanan nabız sayısı arasında anlamlı bir fark olmadığı, bu iki değer arasında pozitif yönde büyük ve anlamlı bir ilişki olduğu bulundu. Akıllı saatin AF'yi saptamadaki sensitivitesi %75.5, spesifitesi %100, pozitif prediktif değeri %100, negatif prediktif değeri %40 olarak bulundu. SVT olarak değerlendirilen ve cihaz tarafından yüksek hızlı ritim olarak adlandırılan ritimler için sensitivite, spesifite, PPV ve NPV değerleri %100 olarak bulundu. Sonuç: Çalışmamızda kullandığımız Apple Watch Series 7 WatchOS 8 ile yapılan nabız ve ritim analizlerinde, akıllı saatin nabız ölçümlerinde referans EKG cihazı ile benzer sonuçlar elde ettiği, AF ve yüksek hızlı ritimleri tespit etmede başarılı olduğu sonucuna varıldı.. Akıllı saat ve bilekliklerin kalp ritim analizi açısından mevcut teknolojiler ile kullanıcılarına belirgin şekilde fayda sağladığı, gelişime açık olan yazılım algoritmalarının yakın gelecekte olası iyileştirmeler ile kalp ritim analizlerinin daha sağlıklı şekilde yapılmasının mümkün olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: With the widespread use of smart watches, smart watches have started to be used more in monitoring health-related parameters. Developing technology, along with various hardware and software arrangements, allowed smart devices to take a role in monitoring important parameters in terms of health. Use of wearable technology products for monitoring vital signs; it enabled people to have information about saturation, pulse and blood pressure very easily, to take various precautions and to apply to health institutions if necessary. One of the last uses of smart watches was rhythm analysis. In the rhythm analysis, especially the detection of atrial fibrillation came to the fore. In this study, it was aimed to evaluate the performance of the smart watch in recognizing these rhythms by making an ECG with a smart watch in patients who applied to the emergency department for any reason and were diagnosed with atrial fibrillation (AF) or supraventricular tachycardia (SVT) after ECG recording with a reference device. Materials and methods: 100 patients who applied to Sancaktepe Sehit Prof Dr İlhan Varank SUAM Emergency Medicine Department between 01.10.2022 and 01.01.2023 and whose AF or SVT rhythms were detected in EKG were included in this prospectively designed study. ECG records of the patients taken with a 12-lead reference ECG device and smart watch (Apple Watch Series 7 WatchOS 8) were filed with the case form. Demographic characteristics of the cases, drug use and chronic disease histories, the relationship between the reference device and the heart rate measured by the smartwatch, the sensitivity, specificity, positive and negative predictive values of the rhythm analysis were analyzed with SPSS Windows 22.0. Results: A total of 100 patients were included in our study. When the ECG rhythms taken with the reference ECG device were evaluated, AF was detected in 86 (86%) patients and SVT was detected in 14 (14%) patients. Of the heart rhythms evaluated by the smartwatch, 65 (65%) were interpreted as AF, 14 (14%) as high-speed rhythm, 1 (1%) as sinus rhythm, and 20 (20%) as rhythm cannot be evaluated. It was found that there was no significant difference between the pulse rate calculated by the smartwatch and the reference ECG device, and there was a large and significant positive correlation between these two values. The sensitivity of the smartwatch in detecting AF was 75.5%, the specificity was 100%, the positive predictive value was 100%, and the negative predictive value was 40%. Sensitivity, specificity, PPV and NPV values were found to be 100% for rhythms evaluated by emergency medicne specialist as SVT and called fast heart rhythm by the smartwatch. Conclusions: It was concluded that the heart rate and rhythm analyzes performed with Apple Watch Series 7 WatchOS 8, which we used in our study, produced similar results with the reference ECG device in heart rate measurements, and it was successful in detecting AF and fast heart rhytms. It is thought that smart watches and wristbands provide significant benefits to their users with existing technologies in terms of heart rhythm analysis, and it is possible to perform heart rhythm analyzes in a healthier way with possible improvements in software algorithms that are open to development in the near future.