An assessment of professional development needs of English language instructors working at a foundation university
Bir vakıf üniversitesinde çalışan öğretim görevlilerinin profesyonel gelişim ihtiyaçlarının belirlenmesi
- Tez No: 808728
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLİN DAGDEVİREN KIRMIZI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki gelişim, öğretmen gelişimi, ihtiyaç analizi, İngiliz dil eğitimi, eğitim, Professional development, teacher training, needs assessment, English language teaching, education
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Ankara 'da bulunan bir vakıf üniversitesinde görev yapan İngilizce öğretim görevlilerininin mesleki gelişim ihtiyaçlarının araştırılmasıdır. Araştırmanın evrenini hazırlık okulunda görev yapan 115 öğretim görevlisi oluşturmaktadır. İhtiyaç değerlendirmesinin amacı, öğretmenlerin mesleki gelişime ilişkin görüşlerini, öğretim görevlilerinin katıldığı en popüler mesleki gelişim biçimlerini, öğretim görevlilerinin mesleki gelişim programlarına katılmasını engelleyen faktörleri, öğretilmesi ve değerlendirilmesi en zor becerileri, öğretmenlerin mesleki gelişime ihtiyaç duyduğu İngilizce eğitiminin konu alanları ve öğretim görevlilerinin mesleki gelişim programları için tercih ettikleri format ve sunum tekniklerini ortaya koymaktır. Bu çalışma ayrıca, deneyimin öğretmenlerin mesleki gelişim ihtiyaçlarını belirleyip belirlemediğini de yanıtlamaya çalışmaktadır. Çalışmada, karma yöntem yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırmacı, Ekşi (2010) tarafından hazırlanan Likert tipi bir anket kullanmıştır. Anket üç bölümden oluşmaktadır. Daha sonra 10 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Bulgular, öğretim elemanlarının mesleki gelişime yönelik olumlu görüşlere sahip olduğunu göstermiştir. En yaygın mesleki gelişim faaliyeti 'meslektaşlarla deneyim paylaşımı' olarak tespit edilmiştir. Katılımcıları mesleki gelişim faaliyetlerine katılmaktan alıkoyan en önemli faktör ise ağır iş yükü' olarak bildirilmiştir. Öğretilmesi ve değerlendirilmesi en zorlayıcı becerilerin“konuşma”ve“yazma”olduğu bulunmuştur. Katılımcıların çoğunluğu, kendi kurumlarında gerçekleşecek olan, katılımı zorunlu olmayan çalıştayları mesleki gelişim etkinliği olarak tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Ayrıca, katılımcılar mesleki gelişim eğitimleri için 'kurum dışından uzman bir konuşmacı' seçeneğini tercih ettiklerini bildirmişlerdir. Son olarak, regresyon analizlerinin sonucu, deneyim ile öğretim görevlilerinin mesleki gelişim ihtiyaçları arasında anlamı bir ilişi olmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to investigate the professional development needs of English language instructors working at a foundation university in Ankara. The study's population consisted of 115 instructors teaching at a preparatory school. The study aims to identify the instructors' views of professional development, the most popular forms of professional development that teachers engage in, factors that prevented teachers from participating in professional development programs, the most challenging skills to teach and evaluate, the subject areas of English education where teachers require professional development, and the formats and delivery techniques that teachers prefer for the professional development programs. This study also sought to answer whether experience determined the needs of instructors. A mixed-method approach was utilized in the study. The researcher used a Likert-type scale survey prepared by Ekşi (2010). The survey had three sections. The first part had six questions. The second part part had two subsections, and the third part had two subsections. After quantitative data were collected, semi-structured interviews were conducted with 10 participants. Findings indicated that the instructors had positive views towards professional development. 'sharing experiences with colleagues' emerged as the most prevalent professional development activity. The most important factor that prevented participants from joining professional development activities was reported as 'heavy workload'. The most challenging skills to teach and to assess were reported as 'speaking' and 'writing'. In addition, the majority of the participants stated that they preferred professional development activities, which are optional workshops at their institution. Furthermore, 'an expert speaker outside the institution' was reported as the preferred speaker for the professional development sessions. Finally, the result of the regression analyses showed that the years of teaching did not determine the needs of the instructors.