Respiratuar distress sendromu (RDS) tanılı prematüre bebeklerde profilaktik, erken ve geç surfaktan tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficiency of profilactic, early and late surfactan therapy in premate babies diagnosed with respiratory disstress syndrome (EDS)
- Tez No: 808727
- Danışmanlar: PROF. DR. MERİH ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre, RDS, Surfaktan, Tedavi, Premature, RDS, Surfactant, Treatment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışmada kılavuzlarda belirtilen endikasyonlarda uygulanan profilaktik, erken ve geç kurtarma surfaktan tedavisinin etkinliği, tekrar doz, morbidite ve mortaliteyi belirlemedeki rolü, surfaktan uygulaması ile ilişkili maternal, perinatal ve neonatal risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda profilaktik, erken ve geç surfaktan tedavisi için mevcut kriterlere ek risk faktörlerini belirleyerek optimal surfaktan tedavisi için yeni algoritma oluşturmasına temel oluşturmak ve RDS'li prematüre bebeklerde surfaktan tedavisinin en ideal koşullarda etkin uygulanmasını sağlamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde 1 Nisan 2020 ile 26 Aralık 2022 tarihleri arasında 37 gestasyon hafta altı olarak doğurtulan, doğum odasında takip edilen, sonrasında YYBÜ'ne yatırılarak izlenen, bu süreçte RDS tanısı ile profilaktik, erken veya geç surfaktan tedavisi uygulanan bebekler çalışmaya alındı. Veriler bu olguların dosyaları ve bilgisayar sisteminde kayıtlı epikrizleri üzerinden incelenerek retrospektif olarak toplandı. Dış merkezde doğan, yaşamın ilk 6 saatinden sonra yatışı yapılan ve veri eksikliği olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Çalışmaya alınan 474 bebeğin 270'i (%57) erkek, 204'ü (%43) kız idi. Bu bebeklerin ortalama doğum haftası 29,8±4,5 hafta, ortalama DA'ları 1485±829 gram olup, 421 tanesi (%89) sezaryen ile doğurtulmuştu. Tüm bebeklerin ortanca 1. ve 5. dk Apgar skorları sırası ile 4 ve 7 idi. Doğumhanede 62 bebeğe profilaktik, 196 bebeğe erken kurtarma olacak şekilde toplam 258 bebeğe surfaktan tedavisi uygulandı. Doğumhanede profilaktik surfaktan tedavisi verilen 62 bebeğin ortalama GH'sı 30,5± 4,4 hafta, ortalama doğum ağırlığı 1541±794 gram olup, 1. ve 5. dk Apgar skorları sırası ile 3,6±1,7 ve 6,2±1,7 idi. YYBÜ'de 163 bebeğe (%75.5) erken kurtarma ve 53 bebeğe (%24.5) geç kurtarma surfaktan tedavisi olacak şekilde toplam 216 bebeğe surfaktan tedavisi uygulandı. Erken kurtarma surfaktan tedavisi verilen163 bebeğin ortalama DA 1656±871 gram, ortalama GH 30.7± 4.8 hafta idi. YYBÜ'de geç kurtarma verilen 53 bebeğin ortalama DA 2040±814 gram, ortalama GH 32,5± 3,7 hafta olup, 32'si (%60) erkek olup, 48'i (%91) sezaryen ile doğurtulmuştu. Sonuç: Çalışmamızda tüm hastalar ele alındığında, %75'inde erken kurtarıcı, %13,1',inde proflaktik, %11,2'sinde geç kurtarıcı tedavi uygulanmıştır. YYBÜ'de takip edilen ve geç surfaktan tedavisi uygulanan hastaların ortalama FiO2 değeri erken kurtarma surfaktan grubundan daha yüksektir. Profilaktik surfaktan uygulanan bebeklerde doğum haftası ve kord kan gazı pCO2 değerleri erken kurtarma tedavisi uygulanan bebeklerden daha yüksektir. Çalışmamızda doğumhane ve yenidoğan yoğun bakımdaki tüm hastalar beraber değerlendirildiğinde; profilaktik zamanda surfaktan uygulanan bebeklerin sadece kord kan gazındaki pCO2 ölçüm ortalaması geç zamanda surfaktan uygulanan bebeklerden daha yüksek iken doğumda hastanın tartısı, doğum hafta süresi, Apgar 1 dk ve kord kan gazındaki pH ölçüm ortalamaları ise daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
AIM: On this study, it was aimed to determine the effectiveness of prophylactic, early and late rescue surfactant treatment applied in the indications specified in the guidelines, its role in determining the repeat dose, morbidity and mortality, and the maternal, perinatal and neonatal risk factors associated with surfactant application. At the same time, it is aimed to establish a new algorithm for optimal surfactant treatment by determining additional risk factors for prophylactic, early and late surfactant treatment, and to ensure that surfactant treatment is applied effectively in the most ideal conditions in premature infants with RDS. MATERIALS AND METHODS: In Istanbul Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, between April 1, 2020 and December 26, 2022, delivered at 37 gestational weeks, followed up in the delivery room, followed up in the NICU, during this period with the diagnosis of RDS, prophylactic, early or late surfactant Babies who were treated with treatment were included in the study. The data were collected retrospectively by examining the files of these cases and the epicrisis recorded in the computer system. Patients who were born in an external center, hospitalized after the first 6 hours of life, and lacking data were not included in the study. RESULTS: Of the 474 infants included in the study, 270 (57%) were boys and 204 (43%) were girls. Mean delivery week of these babies was 29.8±4.5 weeks, mean DA was 1485±829 grams, and 421 (89%) of them were delivered by cesarean section. The median 1st and 5th min Apgar scores of all babies were 4 and 7, respectively. In the delivery room, surfactant treatment was applied to 258 babies in total, including prophylactic treatment for 62 babies and early rescue for 196 babies. The mean GH of 62 babies who were given prophylactic surfactant treatment in the delivery room was 30.5±4.4 weeks, the mean birth weight was 1541±794 grams, and the 1st and 5th minute Apgar scores were 3.6±1.7 and 6.2, respectively. was ±1.7. In the NICU, surfactant treatment was administered to a total of 216 infants, including 163 infants (75.5%) for early rescue and 53 (24.5%) for late rescue. Mean BW was 1656±871 grams and mean GH was 30.7±4.8 weeks in 163 babies who were given early rescue surfactant treatment. The mean BW was 2040±814 grams, the mean GH was 32.5±3.7 weeks, 32 (60%) were male, and 48 (91%) were delivered by cesarean section in 53 babies who were given delayed rescue in the NICU. CONCLUSION:. Considering all patients in our study, early rescue treatment was applied in 75%, prophylactic treatment in 13.1%, and late rescue treatment in 11.2%. The mean FiO2 measurement of the patients followed in the NICU and treated with late surfactant was higher than the group that was administered early. Birth week and cord blood gas pCO2 values were higher in babies who were administered prophylactic surfactant than in babies who were administered early. In our study, when all patients in the delivery room and neonatal intensive care unit were evaluated together; While the mean of pCO2 measurement in the cord blood gas only in the babies who were administered surfactant during the prophylactic period was higher than the babies who were administered surfactant in the late period, the patient's birth weight, gestational age, Apgar score of 1 min, and the mean of pH measurements in the cord blood gas were lower.