Yeni tanı tip 2 diyabetik bireylerde perirenal ve pararenal yağ kalınlığının subklinik ateroskleroz ve myokardiyal fonksiyonlar ile ilişkisi
The relationship of perirenal and pararenal fat thickness with subclinic atherosclerosis and myocardial functions in new diagnosis type 2 diabetic individuals
  1. Tez No: 808729
  2. Yazar: IŞIL İŞEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT KARABAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, diyabet, diyastolik disfonksiyon, perirenal ve pararenal yağ kalınlığı, Atherosclerosis, diabetes, diastolic dysfunction, perirenal and pararenal fat thickness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Geçmiş çalışmalar, perirenal ve pararenal yağ kalınlığının kardiyovasküler hastalık gelişimi ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmada, yeni tanı almış tip 2 diyabetik hastalarda tanı anında ölçülen perirenal ve pararenal yağ kalınlığının, subklinik ateroskleroz ve miyokardiyal fonksiyonlar ile ilişkili olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kesitsel bir çalışma olup, 06.04.2022- 06.04.2023 tarihi aralığında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Polikliniği'ne başvuran, belirlenmiş dahil edilme ve dışlanma kriterlerine uygun 18 yaş üzeri, yeni tanı almış 108 tip 2 diyabet hasta (49 kadın, 59 erkek, yaş ortalaması 49.8 ± 9.7 yıl), 49 diyabetik olmayan (34 kadın, 15 erkek, yaş ortalaması 48 ± 7.5 yıl) toplam 157 kişi dahil edildi. Her iki grubun başvurularında kilo, boy, vücut kitle indeksi, bel çevresi, sistolik ve diyastolik kan basınçları ölçümleri ile 8 saat açlık sonrası glisemik parametreleri, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri, lipid profili, hemogram, crp, spot idrarda mikroalbümin düzeyleri kaydedildi. Subklinik ateroskleroz ve miyokardiyal fonksiyonlar transtorasik ekokardiyografi ve doku Doppler yöntemi ile değerlendirildi. Perirenal ve pararenal yağ kalınlıkları batın ultrasonografiyle ölçüldü. Bulgular: Periranal ve pararenal yağ kalınlığı, yeni tanı almış tip 2 diyabetik bireylerde kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti. Ortalama perirenal ve pararenal yağ kalınığı ile karotis intima media kalınlığı ve epikardiyal yağ kalınlığı ölçümlerinin arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı. Perirenal ve pararenal yağ kalınlığı ile diyastolik fonksiyonların korelasyon analizinde, ortalama perirenal ve pararenal yağ kalınlığıyla mitral E dalgası ve E/A ölçümleri arasında istatiksel olarak anlamlı düzeyde negatif, mitral A dalgası, mitral EDZ, E/e' septal ve E/e' lateral arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Yeni tanı almış tip 2 diyabetik hastalarda tanı anında ölçülen perirenal ve pararenal yağ dokusu kalınlıklarının subklinik ateroskleroz ve miyokardiyal tutulum ile ilişkili olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Perirenal and pararenal fat thickness has been found to be associated with the development of cardiovascular disease in previous studies. This study aims to determine whether the perirenal and pararenal fat thickness measured at the time of diagnosis is related to subclinical atherosclerosis and myocardial functions in newly diagnosed type 2 diabetic patients. Materials and Methods: 157 subjects were included in this study and 108 of these were newly diagnosed diabetic patients (49 women, 59 men, mean age 49.8 ±9.7 years), while the control group consisted of 49 non diabetic people (34 women, 15 men, mean age 48 ± 7.5 years). The subjects were chosen according to the inclusion and exclusion criteria among those that applied to the Internal Medicine outpatient clinics of Istanbul Training and Research Hospital between 06.04.2022 and 06.04.2023 and given consent for the study. Height, weight, body mass index, waist circumference, systolic and diastolic blood pressures of the patients were measured. In both groups, after 8 hours of fasting, glycemic parameters, kidney and liver function tests, lipid profile, hemogram, crp, microalbumin levels in spot urine were recorded. Subclinical atherosclerosis and myocardial functions of the patients were evaluated with echocardiography and tissue Doppler. Simultaneously, perirenal and pararenal fat thickness was measerud with abdominal ultrasound. Results: Perirenal and pararenal fat thickness was significantly higher in individuals with newly diagnosed type 2 diabetes compared to the control group. Statistically significant positive correlation was found between the mean perirenal and pararenal fat thickness and carotid intima media thickness and epicardial fat thickness measurements. In the correlation analysis of perirenal and pararenal fat thickness and diastolic functions, there is a statistically significant negative correlation between the mean periarenal and pararenal fat thickness and mitral E wave and E/A measurements and positive correlation between the mean perirenal and pararenal fat thickness and the mitral A wave, mitral EDZ, E/e' septal and E/e' lateral. Conclusion: According to study results, we think that the perirenal and pararenal fat thickness measured at the time of diagnosis in newly diagnosed type 2 diabetic patients may predict subclinical atherosclerosis and may be associated with parameters indicating the risk of diastolic dysfunctions.