Tubo-ovaryan apse yönetiminde klinik, radyolojik parametreler ve cerrahi olasılığını öngörmek için risk skorlaması
  1. Tez No: 808730
  2. Yazar: MERVE ATASOY RUŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Pelvik İnflamatuar Hastalık, Tuboovaryan Apse, Medikal Tedavi, Cerrahi Tedavi, Pelvic Inflammatory Disease, Tuboovarian Abscess, Medical Treatment, Surgical Treatment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Bu çalışmada tuboovaryan apse (TOA) tanılı olguların kliniğimize başvuru anındaki risk faktörleri, semptomları, görüntüleme bulguları ve uygulanan tedavi şekillerini prospektif olarak analiz edip puanlayarak tedavi yönlendirmesi ve cerrahi karar verilebilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma, 2022-2023 yılları arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde TOA tanısıyla tedavi edilen 80 hastayı içermektedir. Çalışmada hastaların demografik özellikleri , risk faktörleri, klinik ve laboratuvar verileri, görüntüleme bulguları ve tedavi yöntemleri kaydedilmiştir. Sonuçlar değerlendirilirken p değerinin < 0,05 olduğu durumlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların ateş (p=0,047), WBC (p=0,001) ve CRP (p=0,002) parametreleri istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Diğer demografik parametreler, klinik ve görüntüleme parametreleri arasında anlamlılık tespit edilmemiştir. Sonuç: TOA, ciddi morbidite ve mortaliteye yol açabilen önemli bir durumdur. Bu nedenle, hastaların yaşları, klinik özellikleri ve gebelik istemleri dikkate alınarak ideal tedavi yöntemi seçilmelidir. TOA'nın morbiditeyi artırması ve fertilite oranlarını olumsuz etkilemesi nedeniyle, hastalığın hızlı bir şekilde tanısı konulmalı ve erken tedaviye başlanmalıdır. Ayrıca, medikal tedaviye cevap vermeyen durumlarda, zamanında cerrahi müdahale kararının verilmesi büyük önem taşımaktadır. TOA vakalarında cerrahi gerekliliği öngörmek için bir risk skorlaması oluşturduk. Skorlama sisteminin, tedavi yönetiminde hastalar ve cerrahlar için önemli bir araç olabileceğine inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to prospectively analyze the risk factors, symptoms, imaging findings, and treatment approaches of cases diagnosed with tuboovarian abscess (TOA) upon their admission to our clinic. The purpose was to create a scoring system that can guide treatment decisions and surgical management. Materials and Methods: This prospective study included 80 patients treated for TOA at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Department of Obstetrics and Gynecology between 2022 and 2023. The study recorded patients' demographic characteristics, risk factors, clinical and laboratory data, imaging findings, and treatment methods. Results with a p-value < 0.05 were considered statistically significant. Findings: Fever (p=0.047), WBC (p=0.001), and CRP (p=0.002) parameters were found to be statistically significant. No significance was observed among other demographic, clinical, and imaging parameters. Conclusion: TOA is a significant condition that can lead to severe morbidity and mortality. Therefore, the ideal treatment method should be chosen considering patients' age, clinical features, and pregnancy desires. Due to the potential increase in morbidity and negative impact on fertility rates, early and prompt diagnosis, as well as timely initiation of treatment, are crucial. Additionally, in cases where medical treatment is ineffective, the decision for timely surgical intervention is of great importance. We developed a risk scoring system to predict the necessity for surgery in TOA cases. We believe that this scoring system could be a valuable tool in the management of patients and aid surgeons in making treatment decisions.