Myokard enfarktüsü geçiren bireylerin yaşam kalitelerinin belirlenmesi
Determining the quality of life of the patients who hat myocardial infarction
  1. Tez No: 80876
  2. Yazar: SEVİLAY ESKİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE FESCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Miyokard Enfarktüsü, Yaşam Kalitesi m, Myocardial Infarction, Quality of Life IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Araştırma Miyokard Enfarktüsü geçiren hastaların yaşam kalitelerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Eylül 1997 - Mart 1998 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği'ne, Koroner Yoğun Bakım Ünitesi'nde Miyokard Enfarktüsü tanısı ile yatıp taburcu edilen ve ikinci kontrollerine gelen 129 hasta örnekleme alınmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan hastaların tanıtıcı özellikleri ve hastalıklarına ilişkin tanıtıcı bilgileri içeren anket formunun yanı sıra SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Yüzdelik Hesaplaması ve Kruskall Wallis Varyans Analizi yöntemleri uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, hastaların yaşam kalitesini, cinsiyet, yaş, eğitim, medeni durum, mesleki durum, çalışma durumu, yaşanılan yer, evde birlikte yaşanan kişiler, MI'dan önce başka hastalık tanısı alıp almama durumu, KAH ile ilgili daha önce hastanede yatıp yatmama durumu, hastalıkla ilgili ilaç, diyet ve egzersize uyma durumu, KAH semptomlarını deneyimleme sıklığının etkilediği belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, araştırmacı tarafından yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been performed descriptively to provide in determining the quality of life of the patients who had Myocardial Infarction. 129 patients have been taken as a sample from among those was been treated for Myocardial Infarction at Coronary Care Unit Cardiology Polyclinic in Blacksea Technical University Farabi Hospital than visited for a second control between September 1997 and March 1998. The Quality of Life Scale (SF-36) have been used in addition to the questionnaire prepared by the researcher to collect data on the characteristics of their disease and characteristics of their disease have been used.. For the analyses of data, statistical methods such as Kruskall Wallis Variance Analysis, have been employed, and the findings have been presented in percentage where appropriate. The results obtained from the study revealed that the quality of life of the patients are affected by their sex, age, education, marital status, job, employment status, their dwellings, peoples that lives together, any sickness results before MI, any stay in hospital associated with Coronary Heart Disease, their compliance with medical treatment, dietary program and exercise program, frequency of feeling of the Coronery Heart Disease symptoms. In line with the results of this study, suggestions about the improvement of the Quality of Life were made by the researcher.