Parkinson Hastalığı'nda 'off' ve 'on' durumlarının fiziksel ve motor performans üzerine etkileri
The Effects of 'off' and 'on' states on physical and motor performance in Parkinson's disease
  1. Tez No: 80877
  2. Yazar: ARZU GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson Hastalığı, on”, off”durumu Fiziksel ve Motor Performans
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Nörolojik Rehabilitasyon Ünitesi'nde gerçekleştirilen bu çalışma, parkinsonlu hastalarda“on”ve“off”durumlarının fiziksel ve motor -performans üzerine etkilerini değerlendirmek ve uygun test ba taryası geliştirmek amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda parkinson hastalığı (PH) tanısı konmuş 15 olgu alınmıştır. Tüm hastalar iki ayrı gün sabah ilaç alımından önce“off”döneminde ve iki ayrı günde de sabah ilaç alımından sonra“on”döneminde hem fiziksel ve motor performans test leri ile, hem de Parkinson Hastalığı Birleştirilmiş Derecelendirme Ska lası'nın (PHBDS) motor test bölümü ile değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar;“off”ve“on”durumlarında bi rinci kez yapılan fiziksel ve motor performans testlerinden 360° dönme sırasındaki adım sayısı ve süresi, fonksiyonel aksiyal rotasyon (FAR) (torakal ve sol yön için lumbal seviye), yatar pozisyondan oturmaya gelme süresi, oturmadan yatma pozisyonuna gelme süresi (sol yön), adım uzunluğu, çift adım uzunluğu ve hipokinezide istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir (p0.05). Bu yönüyle PHBDS motor değerlendirme total skorunda istatistiksel yönden bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Elde ettiğimiz sonuçlar fiziksel ve motor performans testlerinin motor dalgalanmalara hassas olduğunu ve yüksek güvenilirliğe sahip olduğunu göstermiş, PHBDS motor değerlendirme total skoru ile ara larında kuvvetli bir ilişkinin bulunması bu test bataryasının uygulanan tedavilerin etkinliğini değerlendirmek ve hastalan takip etmek amacıyla klinik çalışmalarda kullanılabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study, that was conducted in H.U.School of Physical Therapy and Rehabilitation in Neurological Rehabilitation Unit was planned with the aim of assessing the influence of the“on”and“off' periods in pa tients having Parkinson's disease on physical and motor performance and to develope an appropriate test battery. The study enrolled 15 pa tients with the diagnosis of Parkinson's disease in the Neurology De partman! All of the patients were assessed two consecutive days before oral administration of the drug during the ”off' period and they were also reassessed in two succesive days after oral administration of the drug during the“on”period through both physical and motor per formance tests and motor section of Unified Parkinson's Disease Rating Scale (UPDRS). The first assesment of“off' and ”on“ conditions demonstrated that physical and motor performance tests such as cadence and duration during 360° rotation, functional axial rotation (FAR) (thoracal and lum bar region), coming from supine to sitting position, from sitting to su pine position (left), step length, stride length and hypokinesia were found to be statistically important (p0.05). In conclusion although motor fluctuating responses were in physical and motor performance tests are sensitive and reliable. Because there is a strong correlation between physical and motor performance tests and UPDRS tatol motor evaluation score, it is concluded that this test battery can be used in assessing the effectiveness of any therapeutic approach and following up the patients in clinical studies. Key Wordrs: Parkinson's Disease, ”on and off" Periods, Physical and Motor Performance. -VII-