Klimakterik dönemdeki kadınların sağlık bakımlarına ilişkin bilgi, uygulama ve tutumları
- Tez No: 80878
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KAFİYE EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Klimakterik dönem, hemşirelik, danışmanlık, menopoz, tutum. İÜ, Climacteric period, nursing, information, menopause, conduct
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Araştırma 40-60 yaş kadınların, bu döneme özgü sağlık bakımına ilişkin bilgilerini uygulamalarını ve tutumlarım belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Kastamonu ili merkez ilçesindeki 40-60 yaş kadın nüfusu oluşturmaktadır. Örneklem kapsamına basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 358 kadın alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu ile, 40-60 yaş kadınların evlerinde, yüz yüze görüşme yoluyla toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik sayılar, aritmetik ortalama, varyans analizi, anova, student's T testi, ki-kare, korelasyon yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan kadınların ortalama menopoza girme yaşı 46.26 olarak bulunmuştur. Kadınların, klimakterik dönemde yaşanan sorunların çoğunu bilmedikleri, sorunlar arasında kadınların en fazla sıcak basması, gece terlemesi, huzursuzluk, sinirlilik, adetlerin seyrek ve az olması, hüzün ve çökkünlük sorunlarını bildikleri saptanmıştır. Klimakterik dönemde yaşanan sorunları bilme durumu ile yaş, eğitim, menopoz yaşama ve konuya ilişkin bilgi alma durumu arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu bulunmuştur. Kadınların, klimakterik dönemde yaşanan sorunların çözümüne ilişkin uygulamaları bilmedikleri, çözüme ilişkin uygulamaları bilen kadınların daha çok sıcak basması, eklem ve kemik ağrısı, adetlerin seyrek ve az olması, gece terlemesi sorunlarına ilişkin doğru uygulamaları yaptıkları belirlenmiştir. Araştırma kapsamına alınan kadınların menopoza ilişkin olumsuz tutum içerisinde oldukları, bu tutum ile yaş, medeni durum, çalışma alanı, çocuk sahibi olma, menopoz yaşama, konuyla ilgili bilgi alma durumları arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Kadınların klimakterik dönemde yaşanan sorunları bilme ve sorunların çözümüne ilişkin doğru uygulama yapmaları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ancak menopoza ilişkin tutumları ile aralarında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Yukarıda verilen sonuçlar doğrultusunda klimakterik dönemdeki kadınların (40-60 yaş) bilgilendirilmelerinde, doğru uygulamaları yapmadıklarında, menopoza ilişkin olumlu tutum oluşturabilmelerinde ebe/hemşirelerin eğitici rollerine ve yapacakları eğitimin etkinliğim artıracak sistemlerin geliştirilmesine ilişkin uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The research has been done for determining the knowledge, application and behaviours of women between 40 and 60 about health problems of their age. The space of the reserch consists of women between 40 and 60 years old living in Kastamonu. 358 randomly chosen women were in the experiment group. Datum was collected through the use of a survey prepared by the researcher, by speaking personally to women at their houses. In interpreting the data collected, percentages, arithmetical mean, variation analyses, anova, student's T test, chi-square and correlation methods were used. The age which the women of concern entered menopause has been determinded as 46.26 on avarage. It is seen that women do not know the most of their health problems during the climacteric period. Also, women mostly know of overheating, sweating at night, stress, nervousness, less frequent monthly periods, sadness and tiredness of the problems they live. A meaningful relationship has been detected between knowledge about health problems that occur in the climacteric period and age, education level and having lived menopause period. It is deduced that women do not know solutions to their health problems they live during the climacteric period. Women who know the solutions to some problems seem to do right actions to avoid overheating, joint and bone aches, sweating at night and decreased frequency of monthly periods. Women of concern conduct negatively about menopause. A meaningful relationship between this kind of thought and age, being married, working area, having children, having lived menopause or knowledge about menopause could not be detected. A meaningful relation between applying the right actions for solving the health problems and knowledge of these problems was found. But a meaningness relation between conduct for menopause and applying the right actions for solving the health problems and knowledge of these problems was found. The light of the above conclusions, useful advices were developed about education of women, helping them overcome their problems, educative role of nurses and systems that can improve the education nurses will give.