Sağlıklı bireylerde servikal ve sakroiliak ekleme uygulanan kayropraktik HVLA manipülasyonunun pedobarografik analize ve otonom sinir sistemine olan anlık etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the immediate effect of chiropractic HVLA manipulation of the cervical and sacroiliac joints on pedobarographic analysis and autonomic nervous system in HEALTHY individuals
  1. Tez No: 808828
  2. Yazar: HAYRİYE TURGUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEFA HAKTAN HATIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kayropraktik, Servikal, Sakroiliak, Pedobarografik Analiz, Otonom Sinir Sistemi, Chiropractic, Cervical, Sacroiliac, Pedobarographic Analysis, Autonomic Nervous System
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çalışmanın amacı yüksek hız düşük amplitüdlü (HVLA) kayropraktik manipülasyonunun otonom sinir sistemi ve baropodometrik parametreler üzerine anlık etkisini araştırmaktır. Farklı manipülasyon yöntemlerinin pedobarografik analize ve otonom sinir sistemi üzerine etkileri araştırıldı. Katılımcılar gruplardaki kadın ve erkek sayısı eşit olacak şekilde 3 gruba randomize olarak ayrıldı. Servikal manipülasyon grubuna C3-C5 seviyesine kayropraktik manipülasyon uyguması, Sakroiliak manipülasyon grubuna ilgili sakroiliak ekleme kayropraktik manipülasyon uygulaması yapıldı. Kontrol grubuna ise hiçbir girişim yapılmadan 30 dk ara ile sonuç ölçümleri alındı. Her bir gruptaki katılımcılara tedavi öncesi ve sonrası değerlendirme yapıldı. Çalışmada bireylerin taban basıncı ölçümü pedobarografik analiz cihazı ile, OSS ölçümü polar h10 cihazı ile nabız ve tansiyon ölçümleri ise manuel tansiyon aleti ve pulse oksimetre/spo2 cihazı ile ölçüldü. Çalışmada anlamlılık p0.05). Grup içindeki verilerde sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı ve nabız değerlerinde, servikal bölgeye manipülasyon uygulanan grupta azalma meydana gelmiştir. Çalışmamızda grup içi karşılaştırmada ve grupları karşılaştırdığımızda da tüm gruplarda baropodometrik verilerde değişim yaşanmıştır ancak istatiksel açıdan anlamlı fark oluşmamıştır. Otonom sinir sistemi değerlendirmesinde ise vagal tonüs ve sempatik/parasempatik aktiviteyi yansıtan verilerde manipüsyon yapılan gruplarda anlamlı fark oluşmamıştır. Fakat otonomik ve kardiyovasküler fonksiyonları yansıtabilecek tansiyon ve nabız ölçümlerinde ise çalışmamızda literatürü destekleyen , istatiksel açıdan anlamlı farklar meydana gelmiştir . Tansiyon ve nabız ölçüm sonuçlarında gruplar arası karşılaştırmada ise sistolik kan basıncı parametresindeki azalma servikal grubunda üstünken , nabız değerlerinde ise sakroiliak grubunda artış üstündür.Kayropraktik manipülasyonun, tansiyon ve nabız parametleri üzerinde etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the immediate effect of high velocity low amplitude (HVLA) chiropractic manipulation on autonomic nervous system and baropodometric parameters. The effects of different manipulation methods on pedobarographic analysis and the autonomic nervous system were investigated. Participants were randomly divided into 3 groups with equal numbers of men and women in the groups. Chiropractic manipulation to the C3-C5 level was applied to the cervical manipulation group, and chiropractic manipulation to the related sacroiliac joint was applied to the sacroiliac manipulation group. In the control group, results were measured at 30-minute intervals without any intervention. Participants in each group were evaluated before and after treatment. In the study, the base pressure measurement of the individuals was measured with a pedobarographic analyzer, the OSS was measured with the polar h10 device, and the heart rate and blood pressure measurements were measured with a manual sphygmomanometer and pulse oximeter/spo2 device. Significance in the study was evaluated as p0.05). In the data within the group, there was a decrease in systolic blood pressure, diastolic blood pressure and pulse values in the group that was manipulated to the cervical region. In our study, there was a change in baropodometric data in all groups in the in-group comparison and when we compared the groups, but there was no statistically significant difference. In the evaluation of the autonomic nervous system, there was no significant difference in the manipulated groups in the data reflecting the vagal tone and sympathetic/parasympathetic activity. However , statistically significant differences occurred in blood pressure and heart rate measurements that can reflect autonomic and cardiovascular functions , which support the literature in our study . In the comparison between the groups in blood pressure and pulse measurement results, the decrease in the systolic blood pressure parameter was superior in the cervical group, while the increase in the heart rate values in the sacroiliac group was superior. It was observed that chiropractic manipulation had an effect on blood pressure and pulse parameters.