Fiziksel aktivitenin öğrencilerin teknoloji bağımlılığı üzerine etkisi
Effect of physical activity (pilates) on students' technology addiction
- Tez No: 808964
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR ÖZÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ortaokul, Lise, Fiziksel aktivite, Pilates, Teknoloji bağımlılığı, Secondary School, High School, Physical activity, Pilates, Technology addiction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma, fiziksel aktivelerden sayılan pilates uygulamasının teknoloji bağımlılığı üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, yarı deneysel araştırma modellerinden olan kontrol gruplu ön test - son test deseni ile tasarlanmıştır. Deney ve kontrol gruplarını oluşturan çalışma grubu sınırlandırılırken amaçlı örneklem metotlarından olan uygun (convenience) örneklem tekniğinden yararlanılarak seçilen ve yansız atama ile oluşturulan 11-16 yaş grubu toplam 120 (deney n=60 kontrol n=60) orta ve ortaöğretim kademelerinde öğrenim gören öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada, Veri toplama araçları olarak, teknoloji bağımlılık düzeylerini belirlemek için Dilci (2019) tarafından geliştirilen ve geçerlik güvenirlik çalışması yapılan“Dijital Bağımlılık Ölçeği”ile veriler toplanmıştır. Ölçek“Yoksunluk”,“Dürtüsellik”,“Düşük Performans”,“Düşük Benlik Algısı”ve“Sosyal İzolasyon”olmak üzere beş alt boyuttan ve toplamda 40 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin toplam güvenirliği .98 olarak belirlenmiştir. Çalışmada ise eğitim öncesi ve eğitim sonrası ölçümleri için ölçeğin Cronbach alfa katsayısı sırasıyla 0.922 ve 0.924 bulunmuştur. Uygulamalardan önceki ilk hafta çalışma grubuna ön-test ölçümleri uygulanmış, daha sonra kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmayıp deney grubuna fiziksel aktivitelerden pilates çalışması yapılmıştır. Uygulamalar 6 hafta süre ile uygulandıktan sonra 6. hafta son-test ölçümleri uygulanmıştır. Deney ve kontrol gruplarının dijital bağımlılık ölçeği alt boyutlarında ön test puan ortalamaları arasındaki farkı test etmek için bağımsız gruplar için t testi, deney grubunun kendi içinde ön test son test puanlarını incelemek için bağımlı gruplar için t testi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Test tekniğine karar verilmeden önce parametrik test varsayımlarının karşılanıp karşılanmadığı incelenmiştir. Çalışma grubunun (n=120) parametrik test uygulaması için“n≥30”gerekliliğini karşıladığı görülmüştür. Sonuç olarak, fiziksel aktivitelerden pilates çalışmalarının teknoloji bağımlılığını düşürdüğü, fiziksel aktivitelerden pilatesin teknoloji bağımlılığı ekseninde çocukları olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to measure the effect of pilates practice, which is considered as one of the physical activities, on technology addiction. The research was designed with a control group pretest-posttest design, which is one of the quasi-experimental research models.While limiting the study group constituting the experimental and control groups, it consists of a total of 120 (experimental n=60 control n=60) secondary and secondary education levels in the 11-16 age group, which were selected by using the convenience sampling technique, which is one of the purposeful sampling methods, and formed by unbiased assignment. In the research, as data collection tools, data were collected with the“Digital Addiction Scale”, which was developed by Dilci (2019) and whose validity and reliability study was conducted to determine the technology addiction levels. The scale consists of five sub-dimensions, namely“Deprivation”,“Impulsivity”,“Low Performance”,“Low Self- Perception”and“Social Isolation”and a total of 40 items. The total reliability of the scale was determined as .98. In the study, the Cronbach's alpha coefficient of the scale was found to be 0.922 and 0.924 for the pre- and post-education measurements, respectively. In the first week before the applications, pre-test measurements were applied to the study group, and then no application was made to the control group, and pilates exercise, one of the physical activities, was applied to the experimental group. After the applications were applied for 6 weeks, the 6th week post-test measurements were applied. After the applications were applied for 6 weeks, the 6th week post-test measurements were applied. The data obtained from the research were analyzed with the SPSS 22.0 package program. The study group (n=120) was found to meet the“n≥30”requirement for parametric testing. As a result, it has been concluded that pilates studies from physical activities reduce technology addiction, and pilates from physical activities affects children positively on the axis of technology addiction.