Domuz üretrasında inhibitör nörotransmisyon: Bazı amino asit ve katyonların etkileri
Studies on inhibitory neurotransmission in the pig urethra: Effects of some cations and amino acids
- Tez No: 80904
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜMEYSA DEMİRDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Dişi domuz üretrası, nitrik oksit, amino asitler, ikincil faz gevşeme cevaplan, nikel klorür, Female pig urethra, nitric oxide, amino acids, secondary phase relaxation responses, nickel chloride
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Bu çalışmada, dişi domuz üretrasında inhibitor nörotransmisyon üzerinde bazı amino asit ve katyonların etkileri elektriksel alan stimulasyonu (EAS) ile incelenmiştir. Dişi domuz üretrasımn sirküler düz kasının inervasyomında rol alan iki eksitatör (adrenerjik ve kolinerjik), iki inhibitor (nitrerjik ve bilinmeyen bir nörotransmittere bağlı) uyarım olduğu bilinmektedir. Nöronal kaynaklı ve nitrerjik transmisyondan sorumlu nitrik oksit (NO) salıverilmesine bağlı olarak görülen gevşeme cevaplan L-arjinin tarafından artırılmış, bu amino asit ile aynı transport sistemini kullandığı düşünülen L-lizin uygulanması ile de azaltılmıştır. Bu iki amino asit ile katyonik amino asit transport sistemleri aracılığı ile etkileştiği düşünülen L-glutaminin ortama eklenmesi gevşeme cevaplarında ileri derecede azalmaya yol açmıştır. Yüksek konsantrasyonda potasyum (K+) içeren Krebs solüsyonu NO kaynaklı cevaplar yerine bilinmeyen transmitterin salıverilmesine bağlı olarak ortaya çıkan ikincil faz gevşeme cevaplan üzerine inhibitor etki göstermiştir. T-tipi kalsiyum (Ca+2) kanal blokörü nikel klorür ise hem normal hem de yüksek konsantrasyonda Ca+2 içeren ortamda EAS ile oluşturulan ikincil faz gevşemelerinin bazale geri dönüş sürelerinin azalmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the present work, the effects of some amino acids and cations on inhibitory neurotransmission in female pig urethra have been studied via electrical field stimulation (EFS). There are two excitatory (adrenergic and cholinergic) and two inhibitory (nitrergic and another with an unknown neurotransmitter) innervations in pig urethral smooth muscle. Neuronally evoked relaxations mediated by nitric oxide (NO) was found to be increased in the presence of L-arginine. The administration of L- lysine, the cationic amino acid using the same transport system with L- arginine, caused a decrease in nitrergic responses. The addition of L- glutamine which interacts with these two amino acids by the way of the cationic amino acid transporters caused a further inhibition in relaxation responses. The high potassium (K+) Krebs' solution affected the secondary phase responses that were mediated by an unknown transmitter. T-type calcium (Ca+2) channel blocker nickel chloride in normal and in high Ca+2 Krebs decreased the recovery times of EFS induced secondary phase relaxation responses.