Türk çocuklarında Ricketts ve Johnston büyüme tahmini yöntemlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Ricketts and Johnston growth prediction methods in Turkish children
- Tez No: 80907
- Danışmanlar: PROF. DR. ATA ÜMİT AKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ricketts Büyüme Tahmini, Johnston Büyüme Tahmini. iv, Ricketts Growth Prediction, Johnston Growth Prediction. v
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Türk çocuklarında, Ricketts uzun süreli büyüme tahmini ve Johnston büyüme tahmini yöntemlerinin geçerliliği değerlendirilmiştir. Bu amaçla 31 'i kız, 39'u erkek olmak üzere, ortodontik tedavi görmemiş 70 kişiye ait sefalogramlar kullanılmıştır. Oluşturulan dört adet çalışma grubundan birincisini, yaş ortalamaları 11.8 yıl olan ve iki yıl arayla sefalogramları çekilmiş 17 erkek, ikincisini aynı özelliklere sahip 17 kız çocuğunun sefalogramları oluşturmuştur. Üçüncü grupta yaş ortalamaları 9.8 yıl olan ve sefalogramları 4 yıl arayla çekilmiş 22 erkek, dördüncü grupta ise aynı özelliklere sahip 14 kız çocuğunun sefalogramları bulunmaktadır, ilk iki grupta 2 yıl için, diğer iki grupta 4 yıl için büyüme tahmini yöntemleri, manuel olarak uygulanmıştır. Başlangıç, tahmin, 2 ve 4 yıl sonra çekilmiş olan sefalogramları n çizimleri üzerinde ölçüm yapmak üzere, bir koordinat sistemi oluşturulmuştur. Tüm çizimler digitize edilerek, her film için 19 noktanın x ve y koordinatları, geliştirilen bilgisayar programı yardımı ile, milimetre cinsinden ölçülmüştür. Böylece, noktalardaki horizontal ve vertikal yön değişiklikleri ayrı ayrı değerlendirilebilmiştir. Çalışmanın sonunda, 2 ve 4 yıllık erkek gruplarında, PNS ve nasion noktaları; 2 yıllık kız grubunda ise PNS noktası dışındaki tüm noktalar, büyümeyle birlikte, kullanılan koordinat sistemine göre aşağı ve öne doğru hareket etmiştir. 2 yıllık kız ve erkek gruplarında, Ricketts ve Johnston büyüme tahmini yöntemlerinin her ikisi de, büyümeyle gerçekleşen değişiklikleri gerçeğe yakın olarak tahmin etmiştir. 4 yıllık erkek grubunda, Ricketts büyüme tahmini yöntemi, PNS ve burun ucu; Johnston büyüme tahmini yöntemi PNS, nasion ve burun ucu dışındaki tüm noktaların konumunu gerçeğe yakın olarak tahmin etmiştir. 4 yıllık kız grubunda, Ricketts büyüme tahmini yöntemi, burun ucu dışındaki tüm noktalarda gerçeğe yakın sonuç verirken, Johnston büyüme tahmini yöntemi 19 noktanın 9'unda başarısız sonuç vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the validity of Ricketts long term growth forecast and Johnston growth forecast methods are evaluated in Turkish children. For this purpose, cephalograms of 70 children (31 girls and 39 boys) who were untreated are used. The cephalograms are divided into four groups. In the first group, there are the cephalograms of 17 boys, with a mean age of 11.8 years, with second cephalograms taken 2 years later. The second group consisted of 17 girls having the same characteristics. In the third group, there are the cephalograms of 22 boys, with a mean age of 9.8 years, with second cephalograms taken 4 years later. The fourth group consisted of 14 girls having the same characteristics. The two growth forecast methods are applied manually, for 2 years in the 1st and 2 groups, and for 4 years in the 3rd and 4th groups. A coordinate system is constructed in order to make measurements on the tracings of the cephalograms and prediction tracings. All of the tracings are digitized and, x and y coordinates of 19 points are measured in millimeters. Thus, we could evaluate the changes in vertical and horizontal dimensions separately. As a result, in the 1st and 3rd groups, all of the points except PNS and nasion; in the 2nd group, all of the points except PNS, moved forward and downward with growth. With the application of Ricketts and Johnston forecast methods, acceptable results are obtained in the first two groups. In the 3rd group, Ricketts and Johnston forecast methods gave acceptable results except for the points PNS, nose; and PNS, nasion, nose respectively. In the 4th group, Ricketts forecast method gave acceptable results except for the nose, but Johnston method was unacceptable for 9 points out of 19.