Ortaokul son sınıf öğrencilerinde sınav kaygısı ve algılanan stresin Beden Eğitimi ve Spor dersine yönelik tutumun üzerine etkisi (Geyve ilçesi örneği)
The effect of exam anxiety and perceived stress on the attitudes to physical education and sport lesson among last grade secondary school students (Sample of Geyve district)
- Tez No: 809177
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi dersi, Sınav kaygısı, Algılanan stres, Tutum, Physical education and sports lesson, exam anxiety, perceived stress, attitude
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmanın amacı merkezi bir sınava hazırlık süreci içinde olan ortaokul son sınıf öğrencilerinin algılanan stres ve kaygı düzeyleri ile beden eğitim dersine yönelik tutumlarına etkisinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda araştırma nicel yöntemlerden ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında Sakarya ili Geyve ilçesindeki ortaokulların son sınıfında eğitim görmekte olan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin toplanması için dört ayrı form kullanılmıştır;“Demografik Bilgi Formu”,“Ortaokul Öğrencileri İçin Algılanan Stres Ölçeği”,“Westside Sınav Kaygısı Ölçeği”ve“Beden Eğitimi Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”. Katılımcılardan toplanan anket formlarında yer alan veriler SPSS programı aracılığı ile bilgisayar ortamına sayısal olarak yüklenmiş ve analizi yapılmadan önce verilerin normal dağılım gösterip göstermediği test edilmiştir. Katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin çözümlemelerde frekans (f) ve yüzde (%) gibi betimsel istatistiklerden yararlanılmıştır. Araştırma probleminin çözümüne yönelik toplanan veriler t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way Anova), Pearson Korelasyon ve Regresyon testleri ile yapılmış ve normallik testlerine ilişkin analizler ise Skewness ve Kurtosis testleri yardımı ile gerçekleştirilmiştir. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde yaş, okulun konumu ve aile gelir düzeyi değişkenlerine göre ölçek puanlarında anlamlı bir farklılaşmanın ortaya çıkmadığı görülmüştür. Cinsiyet değişkenine göre algılanan stres ölçeğinden kaynaklanan anlamlı fark oluştuğu gözlemlenmiştir. Ölçeğin alt boyutlarına ilişkin analizler neticesinde farklılığın ölçeğin duygusal çöküntü alt boyutundaki erkek katılımcı puanlarının yüksek düzeyde olmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Okul türü değişkenine göre ise ortaokullarda eğitim görmekte olan katılımcıların beden eğitim ve spor dersine yönelik olumlu tutumlarının imam hatip ortaokulu öğrencilerine göre daha yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Ölçekler arası korelasyon sonuçları incelendiğinde ise algılanan stres ölçeği puanları ile beden eğitim dersine yönelik tutum ölçeği puanları arasında düşük; beden eğitimi ve sınav kaygısı puanları ve sınav kaygısı ve algılanan stres ölçekleri arasında orta düzeyde korelasyon olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of stress and anxiety levels and attitudes towards physical education and sports lessons of last grade students in the secondary schools, who are in the process of preparation for a central exam, in terms of various variables. For this purpose, the research was conducted through the relational screening model, which is one of the quantitative methods. The study group of the research consists of students who are studying at the last grade of secondary schools in Geyve district of Sakarya province in the 2022-2023 academic year. Four different forms were used to collect data in this study;“Demographic information form”,“Stress Scale for Secondary School Students”,“Westside Test Anxiety Scale”and“Physical Education Lesson Attitude Scale”. The data in the questionnaires collected from the participants were numerically loaded into the computer system through the SPSS program and it was checked whether the data had a normal distribution before the analysis. Descriptive statistics such as frequency (f) and percentage (%) were used in the analysis of the demographic characteristics of the participants. The data collected for the solution of the research problem were made with the help of t-test, One-Way Anova, Pearson Correlation and Regression tests, tests for analysis for normality were carried out with the help of Skewness and Kurtosis tests. The level of significance was taken as 0.05. When the research findings were examined, it was seen that there was no significant difference in the scale scores with respect to the factors of age, school location and family income level. It was observed that there was a significant difference due to the stress scale according to the gender factor. As a result of the analysis of the sub-dimensions of the scale, it was found out that the difference was due to the high level of male participant scores in the emotional depression sub-dimension of the scale. According to the school type factor, it was found out that the positive attitudes of the participants studying in secondary schools towards physical education and sports lessons were at a higher level than those of imam hatip secondary school students. When the correlation results between the scales were examined, it was found out that there was a low correlation between the scores of the stress scale and the attitude scale towards physical education lesson; and there was a moderate correlation between physical education and test anxiety scores and test anxiety and perceived stress scales.