Rola zimanî di geşedanên civakê da -mînak navenda bajarê Dihokê-
Toplumun gelişimde dilin rolü -Dihok şehir merkezi örneği-
  1. Tez No: 809190
  2. Yazar: ZEYAD MUHSIN M. SALIH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESİM SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Sosyal, Kültür, Gelenek, Büyüme, Hukuk
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dil, dünyada konuşulan temel bir konu olarak kabul edilir, dil, insan davranışlarının insanları birbirine bağlaması için en kritik araçtır. Dil, çok bilgiye ulaşma noktasıdır; Ayrıca İnsan kaidesi kendini, insanları ve hayvanları göstermek için kullanılır. Dil bütün sorunları çözmesiyle bilinir, dil bir topluluğun temelini atmakla bilinir. çünkü her dil bir topluluktan yaratılmıştır, bu da bir dil olan müzakere ederken çevreleyen simetri ile iletişim sürecine olumlu veya olumsuz bir etkisi vardır ve bu, çevreyi ve müzakere ortamını alma sürecinde yapılır ve iletişim. Bu şekilde konuşma dilini öyle bir şekilde kullanırken dilin kendisi toplumun gelişimini etkiler ve bu etkinin toplumsal gelişimdeki rolü görülür. Sosyal büyüme ve dil gelişimi, bireysel yaşam boyunca çeşitli kurslarda birbirine bağlanan iki süreçtir, her iki süreç de bir ve iki üzerinde değişken bir etkiye sahiptir, çünkü en başından beri insan dili konuşmayı ve dili birleştirmeyi öğrendiğinde, Potansiyel dil, insanoğlu başlangıçta dili sosyal gelişim için bir lehçe olarak kullanır ve sosyal gelişim de çevredeki benliklere uyum sağlamakla bilinir ve bu uyum da dil aracılığıyla gerçekleşir. Bu çalışma, Duhok şehir merkezinin konuşmalarında dilin rolü olduğu sonucuna varılmıştır, ankete insanların gelişimi olmuş gibi gözükecek bir şekilde bakarsak, anketin sonuçlarını duruma göre yazacağız. anketlerin sonuçları.
Özet (Çeviri)
Language is considered an essential subject in the world have been talking about, language is the most critical tool for human behavior to connect people. Language is the point of reaching much knowledge; also Human pedestal is used for showing himself, humans, and animals. Language is known for solving all the problems, language is known for the foundation of a community. because every language is created from a community, which is a language speech when negotiating with the surrounding symmetry There is a positive or negative effect on the process of communication, and it is done in the process of receiving the environment and the environment of negotiation and communication. In this way, when using the language of speech in a way that the language itself affects the development of society and the role of that influence is seen in the social development. Social growth and language growth are two processes that connect to each other in several courses throughout the individual life, both processes have a changeable effect on one and two, because from the beginning When human beings learn to speak language and unite language, Potency language, human beings use language as a dialect for social development at the beginning, and social development is also known for adapting to the surrounding selves, and this adaptation also comes through language.ç This study has reached the conclusion that the role of language in the speeches of Duhok city center, if we look at the survey in a way that looks like the development of the people have been happening , we will write the results of the survey depend the results of surveys. Keywords : Language, Social, Culture, Tradition, Growth, Law. Ziman wek mîjara herî giring di dinyayê da dihête behskirin , ziman giringtirîn alave bo reftarên mirovî bo têkelîkirinê , ziman xala bi yek gehişitina zor zanistaye,herdîsan binyatê mirovî bu dane niyasîna xwe yan mirovan yan ajelan dihête kirin,dîsan ziman bu çaresirkirina hemî arîşan dihête niyasîn,ziman binaxê civakî dihête niyasîn ji berku her zimanek ji komelgehêkî drust dibît , ku axvtinikerê zimanî li demê encamdana danustandinê li gel dewruberê xwe bi jêgirtina yekeyên zimanî radbît yên ku karîgerîya erênî yan nerênî li ser bi rêveçûna prosêsa peywendîkirinê hey, ewjî li dwv berçav wergirtina helwîst û dewrûber û jîngeha danustandin û peywendîkirin têda dihête encamdan, lewra li demê bikarhînana zimanî jlayê axvtinikerîve bi şêweyekê xwe bi xwe ziman karîgeryê li ser geşeya civakî diket û rolê ewê karîgeryê di geşa civakîda berçav dibît. Geşa civakî û geşa zimanî dû prosêsên pêkve girêdayine ku li dev takekesî di çend qunaxanda bi dirêjahiya jiyê takî bi rêvedçn, herdû prosêsan jî karîgerîyeka lêkguhorî li ser êk û dû heye, jiberku her ji destpêka fêrbûna mirovî bo yekeyên zimanî û şiyana axftinê, mirov li destpêkê zimanî wek alavek bo geşa civakî bikardhînît, geşa civakî jî dihête niyasîn ku xwe gûncandine li gel dewrûberê xwe, ev pitirya evê gûncandinê jî bi rêka zimanî dihête encamdan . Vekolîn gehişitiye ewî encamî ku rolê zimanî li dev axvtinikerên navenda bajarê Dihokê di ,eger temaşî raprsiyê bikeyin bi şêwekê ber çav geşekirina li dev xelkê drust boyine li dwîv encamên raprsînê dê hêne nvêsîn. Peyvên Sereke: Ziman, Civak, Geşakirin, Keltur, Dab û Nerêt, Xêzan, Yasa.