The influencer career path: Characteristics, prospects, and challenges
Influencer kariyer yolu: Özellikler, beklentiler ve zorluklar
- Tez No: 809228
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Fenomenleri, Çalışma Antropolojisi, Dijital Emek, Fenomen Ekonomisi, Çalışma Modelleri, Social Media Influencers, Anthropology of Work, Digital Labor, Influencer Economy, Work Models
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez, sosyal medya fenomenliği kariyer yolunu çalışma antropolojisi perspektifinden inceleyerek özelliklerini, geleceğini ve sorunlarını ortaya koymaktadır. Bu çalışma ile“Fenomenler işleri hakkında ne düşünüyorlar ve hissediyorlar? Fenomen olmak göründüğü kadar cazip bir kariyer yolu mu? Fenomenler nasıl çalışıyor? Fenomenler çalışırken ne gibi zorluklarla karşılaşıyor? Halka açık insanlar, pazarlamacılar ve içerik üreticileri olmanın zorluklarıyla nasıl başa çıkıyorlar?”sorularının yanıtlarını ortaya koymak hedeflenmektedir. Araştırma soruları 10 sosyal medya fenomeni ile yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılarak analiz edilmiştir. Bu araştırma, fenomen olmanın sosyal medyada insanlara ilham vermeyi ve onları etkilemeyi, aynı zamanda sorumlulukların ve potansiyel sonuçların farkında olmayı gerektirdiğini göstermiştir. Bağımsız, ekip bazlı ve ajans bazlı olmak üzere üç çalışma modelinin avantaj ve dezavantajları bu çalışma ile tespit edilmiştir. Bulgular, fenomen sektörünün daha geniş bir kitleye ulaşmak için sürekli platform adaptasyonu, trendlere ayak uydurma ve içerik yönetimi gerektirdiğini göstermektedir. Araştırmaya göre sosyal medya fenomenleri ahlaki konulara, açıklığa ve güvenilirliğe öncelik vermelidir. Ekonomik, rekabetçi, etik ve stratejik bileşenleri olan fenomen ekonomisini anlamanın da öneminin altı çizilmiştir. Bulgular, etkili iletişim ve takipçi beklentilerini yönetmenin başarının anahtarı olduğunu ve fenomenler için zaman yönetimi ve iş-yaşam dengesini kurmanın zor olabileceğinden ötürü refahlarına öncelik vermeleri gerektiğini göstermektedir. Katılımcılar, üretkenlik ve motivasyonun, kültürel normlar ve işin değersizleştirilmesi ile ilgili endişeler de dahil olmak üzere işlerinin gerçekleştirildiği yerden etkilendiğini bildirmiştir. Ayrıca, olumsuz yorumlar ve siber zorbalık katılımcıların ruh sağlığı üzerinde etkili olmakta ve dayanıklılık gerektirmektedir. Çalışma antropolojisi perspektifinden sosyal medya fenomenliği mesleğinin anlaşılmasını destekleyen bu çalışma, akademisyenlere, profesyonellere ve sosyal medya fenomeni adaylarına önemli içgörüler sunmaktadır. Fenomen endüstrisinin değişen dinamiklerini ele almak için daha fazla çalışma yapılması tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the social media influencer career path from the anthropology of work perspective, revealing its characteristics as well as its prospects and problems. This study aims to investigate“What do influencers think and feel about their job? Is being an influencer as attractive a career path as it seems? How do influencers work? What difficulties do influencers encounter? How do they handle the challenges of being public people, marketers, and content producers?”The research questions are analyzed by conducting semi-structured interviews with 10 social media influencers. The study shows that being an influencer includes inspiring and influencing people on social media while being aware of responsibilities and potential consequences. Three work models including, independent, team-based, and agencybased are found with their advantages and drawbacks The findings show that the influencer industry requires constant platform adaptation, keeping up with trends, and content management to reach a greater audience. Social media influencers must prioritize moral issues, openness, and credibility The importance of understanding the influencer economy, which has economic, competitive, ethical, and strategic components, is also underlined in the study. The findings suggest that effective communication and managing follower expectations are the keys to success while influencers need to prioritize their well-being because time management and finding a work-life balance can be difficult. Participants reported that productivity and motivation are impacted by the place of work, including worries about cultural norms and work undervaluation. Besides, negative comments and cyberbullying have an impact on the participants' mental health and require resiliency. This study, which improves comprehension of the influencer profession from the anthropology of work perspective, offers important insights to academics, professionals, and prospective social media influencers. To address the changing dynamics of the influencer industry, more study is advised.