Değişik vücut kitle indeksine sahip yetişkinlerde cinsiyete göre fiziksel aktivite düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of physical activity levels by gender in adults with different body mass index
- Tez No: 809322
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR MENDEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Vücut Kitle İndeksi, Yetişkin, Fiziksel Aktivite, Obezite, Sağlıklı Yaşam Biçimi, Body Mass Index, Adult, Physical Activity, Obesity, Healthy Lifestyle
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, değişik vücut kitle indeksine sahip yetişkinlerin cinsiyete göre fiziksel aktivite düzeylerinin karşılaştırılması amacı ile yapılmıştır. Tanımlayıcı tipteki bu çalışma, Gaziantep ilinde yaşayan 18-65 yaş aralığındaki 210 erkek ve 207 kadın olmak üzere toplam 417 gönüllü yetişkin dahil edilmiştir. Verilerin toplanması amacıyla demografik özellikler bilgi formu ve bireylerin fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) kısa formu uygulanmıştır. Bireylerin vücut kitle indeksi (VKI) değerleri ile tespit edilen özellikler arasındaki ilişkilerin araştırılmasında Çok Boyutlu Ölçeklendirme (ÇBÖ) Analizi Tekniğinden yararlanılmıştır. ÇBÖ analiz sonuçları VKI ile yaş, cinsiyet ve 10 dakika yürüyüş yapılan gün sayısının birbirlerine oldukça yakın ve aynı grupta yer aldığı görülürmüştür. Dolayısıyla VKI değerleri, bireylerin yaşları, cinsiyetleri ve 10 dakika spor yaptıkları gün sayısından anlamlı düzeylerde etkilenmektedir. Sonuç olarak bireylerin son 7 gün içerisinde şiddetli fiziksel aktivite yaptığı gün sayısı, bu günlerin birinde şiddetli fiziksel aktivite yaparak ne kadar zaman harcadığı ve hafif fiziksel aktiviteye ayırdığı zaman durumları VKI ile olan ilişkileri bireylerin yaş, cinsiyet ve 10 dakika yürüyüş yapılan gün sayısı kadar güçlü bir ilişki içerisinde bulunmasa da bu üç özellikte VKI değerlerini anlamlı düzeylerde etkileme kapasitesine sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Diğer taraftan oturma, yürüme ve hafif fiziksel aktivite için ayrılan zamanın VKI değerleri ile anlamlı düzeyde ilişkili olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare the physical activity levels of adults with different body mass indexes by gender. This descriptive study included a total of 417 volunteer adults, 210 men and 207 women between the ages of 18-65 living in Gaziantep. For the purpose of collecting data, the demographic characteristics information form and the International Physical Activity Survey (IPAQ) short form were applied to determine the physical activity levels of individuals. The Multidimensional Scaling (MBU) Analysis Technique was used to investigate the relationships between the body mass index (BKI) values of individuals and the determined characteristics. MBU analysis results were seen that VKI and age, gender and the number of days walking for 10 minutes were very close to each other and in the same group. Therefore, VKI values are significantly affected by the age, gender and number of days when individuals do sports for 10 minutes. As a result, the number of days when individuals do severe physical activity in the last 7 days, how much time they spend doing severe physical activity on one of these days, and the time they devote to light physical activity, although their relationship with VKI are not as strong as the age, gender and number of days walking for 10 minutes of individuals, it has been concluded that these three characteristics have On the other hand, it has been observed that the time allocated for sitting, walking and light physical activity is not significantly related to VKI values.