Pan immün inflamasyon değerinin primer perkütan koroner girişim uygulanan styme hastalarında kontrast ilişkili nefropatiyi öngörmedeki yeri
Role of pan immune inflammation value in predicting contrast induced nephropathy in patients undergoing primary percutaneous coronary intervention for st-elevations myocardial infarction
- Tez No: 809340
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH BOZBEYOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Pan immün inflamasyon değeri, ST segment yükselmeli miyokard infarktüsü, Kontrast ilişkili nefropati, Pan-immune inflammation value, ST-segment elevation myocardial infarction, Contrast-induced nephropathy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Kontrast ilişkili nefropati (KİN) ST segment yükselmeli miyokard enfarktüsü (STYME) hastalarında primer perkütan koroner girişim (PPKG) sonrası sık karşılasılan bir komplikasyon olup, yüksek morbidite ve mortaliteyle ilişkilidir. İnflamasyonun gerek koroner arter hastalığı (KAH) gerekse KİN patogenezindeki rolünün bilinmesi, bu alanda inflamasyon parametreleriyle ilgili çalışmaların artmasına yol açmıştır. Pan immün inflamasyon (Pİİ) değeri; özellikle kanser ile ilgili çalışmaları yapılmış, yeni bir inflamatuar parametredir ve henüz KİN ile ilgili çalışması bulunmamaktadır. Bu çalışmada; Pİİ değerinin, PPKG uygulanan STYME hastalarında, KİN gelişimi ile ilişkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, retrospektif, kesitsel olarak düzenlenen çalışmaya 2015-2020 yılları arasında hastanemize başvuran ve STYME tanısı ile takip edilen toplam 3518 hasta alındı. Birincil sonlanım noktası olarak KİN gelişimi belirlendi. Çalışmaya dahil edilen hastaların başvuru ve 48-72 saatleri arasındaki laboratuvar değerleri ile birlikte tüm demografik bilgileri, görüntüleme sonuçları ve klinik sonlanımları kaydedildi. Çalışmadaki hastalar Pİİ medyan değerine ve KİN gelişip gelişmemesine göre iki gruba ayrıldı. KİN ile ilişkili bağımsız prediktörlerin tespiti için çok değişkenli lojistik regresyon modeli kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan toplam 3518 hastanın yaş ortalamaları 59 ±11,9 yıl idi ve %23'ü kadındı. Tüm grupta hastane içi takip süresi boyunca 442 hastada (%12,6) KİN gelişmiştir ve bu hastaların 55'inde (%1,6) hemodiyaliz gerekmiştir. Çok değişkenli lojistik regresyon modeline göre kreatinin, C-reaktif protein (CRP), albümin ve Pİİ düzeyi KİN ile bağımsız şekilde ilişkili bulundu. Ayrıca yüksek Pİİ değerine sahip STYME hastalarında hastane içi gelişen olayların (sol ventrikül trombüsü, primer ventriküler taşikardi (VT), atriyal fibrilasyon (AF), hemodiyaliz gerekliliği ve ölüm) sıklığının arttığı tespit edildi. Sonuç: Pan immün inflamasyon değeri, PPKG uygulanan STYME hastalarında KİN gelişimi için bağımsız bir prediktördür. Ayrıca yüksek Pİİ değeri STYME hastalarında hastane içi olayların (sol ventrikül trombüsü, primer VT, AF, hemodiyaliz gerekliliği ve ölüm) sıklığını arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Contrast-induced nephropathy (CIN) is a common complication after primary percutaneous coronary intervention (PPCI) in patients with ST-segment elevation myocardial infarction (STEMI), and is associated with high morbidity and mortality. The known role of inflammation in the pathogenesis of both coronary artery disease (CAD) and CIN has led to an increase in studies on inflammatory parameters in this field. Pan-immune inflammation (PII) value is a new inflammatory parameter, particularly studied in relation to cancer, and there are no studies yet on its relationship with CIN. In this study, we aimed to investigate the relationship between PII value and the development of CIN in STEMI patients undergoing PPCI. Materials and Methods: A single-center, retrospective, cross-sectional study was conducted on a total of 3518 patients who were admitted to our hospital between 2015-2020 and followed up with a diagnosis of STEMI. The development of CIN was determined as the primary endpoint. All demographic information, imaging results, and clinical outcomes of the patients included in the study were recorded along with their laboratory values at admission and between 48-72 hours. The patients in the study were divided into two groups according to the median PII value and whether or not CIN developed. A multivariate logistic regression model was used to identify independent predictors associated with CIN. Results: The mean age of the total 3518 patients included in the study was 59 ±11.9 years and 23% were female. During the in-hospital follow-up period, CIN developed in 442 patients (12.6%) in the entire group, and 55 of these patients (1.6%) required hemodialysis. According to the multivariate logistic regression model, creatinine, C-reactive protein (CRP), albumin, and PII levels were independently associated with CIN. In addition, it was found that the frequency of in-hospital events (left ventricular thrombus, primary ventricular tachycardia (VT), atrial fibrillation (AF), need for hemodialysis, and death) increased in STEMI patients with high PII values. Conclusion: Pan-immune inflammation value is an independent predictor for the development of CIN in STEMI patients undergoing PPCI. In addition, a high PII value increases the frequency of in-hospital events (left ventricular thrombus, primary VT, AF, need for hemodialysis, and death) in STEMI patients.