Karaciğer rezeksiyonu sonrası uygulanan 5-fluorouracil tedavisinin morbidite üzerine etkileri
The Effect of 5-fluorouracil, applied after liver resection, on morbidity
- Tez No: 80934
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Hepatoselüler kanser, 5-Fluorouracil, ICAM-1, intestinal bakteriyel translokasyon, karaciğer detoksifikasyon kapasitesi. iv, Hepatocellular Carcinoma, 5-Fluorouracil, ICAM-1, Intestinal bacterial translocation, Liver detoxification capacity
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Hepatoselüler kanser olgularının çoğunda hastaların uzun dönem hastalıksız yaşama şansı yalnızca parsiyel veya total hepatektomi ile mümkün olmaktadır. Cerrahi tedaviye eklenen, adjuvan 5-FU tedavisinin sonuçlan iyi yönde etkilediği çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Sepsis bu tür tedaviden sonra en sık görülen ve morbiditeyi %30, mortaliteyi ise %7 lere çıkartan bir komplikasyondur. Karaciğer rezeksiyonlarından sonra meydana gelen sepsis in en önemli nedeni; intestinal bakteriyel translokasyondur. intestinal lümendeki mikroorganizmaların mukoza bariyerini geçerek, septik komplikasyonları ortaya çıkartmalarının nedeni, karaciğer rezeksiyonu nedeni ile d'etoksifiye edilemeyen toksik maddelerin etkisine maruz kalan intestinal mukozada meydana gelen inflamasyona bağlı olarak, mukoza bariyerinin bozulmasıdır. Bu bariyerin bozulmasında, inflamasyon prekürsörlerinden birisi olan ve inflamatuar hücrelerin birbirlerine ve matriks'e yapışmasını sağlayan adezyon moleküllerinin rolü olabilir. Çalışma 10'ar rattan oluşan 4 grup rat üzerinde yapıldı ve ratlar %70 karaciğer rezeksiyonu yapılan ve yapılmayan olarak iki gruba ayrıldılar. Daha sonra 20'şer rattan oluşan bu iki grup tekrar ikiye ayrılarak bir gruba 5-Fluorouracil (5-FU), diğer gruba ise Serum Fizyolojik (SF) tedavisi verildi. Ratlar, SF veya 5-FU ile normal tedavi dozlarında tedavi edildikten sonra sakrifiye edilerek, karaciğer ve ince barsak dokusu interselüler adezyon molekülü (ICAM-1) molekül ekspresyonu ve mezenterik lenf nodu (MLN) ile kan kültürü- açısından incelendiler. En fazla ICAM-1 molekül ekspresyonu ve en fazla bakteriyel translokasyon %70 karaciğer rezeksiyonu yapılıp 5-FU ile tedavi edilen rat grubunda görüldü. Sonuç olarak rezeksiyon yolu ile karaciğer detoksifikasyon kapasitesinin azaltılması, karaciğerde detoksifiye olan 5- FU yetersiz detoksifikasyonuna ve toksik etkilerinin daha fazla ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu toksik etkiler karaciğerde ve intestinal duvarda hasara yol açmış ve bu hasar ICAM-1 molekül ekpresyonu ile gösterilmiştir. Intestinal duvarda eksprese olan ICAM-1 molekülü belkide; antijen sunan hücrelerin (APC) ve bakterilerinin intestinal mukozada kümeleşip yapışmasna neden olmakta, burada bir inflamasyon başlatmakta ve hasar nedeni ile.bozulan mukoza bariyerinden bakterilerin APC hücrelerince pasif olarak veya diapedes yolu ile aktif olarak MLN na oradan da kana ve diğer vücut organlarına transloke olmasına yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hepatocellular carcinoma (HCC), is one of the most common tumors in the world. Total hepatic resection combined with orthotopic liver' transplantation (OLT) or partially liver resection is the only effective treatments which allows the possibility of cure. Better results have been shown with the adjuvant 5-Fluorouracil (5-FU) chemotherapy combined with the surgical treatment. In post-operative period, septic complications are the most common reason for morbidity (30%) and mortality (7%). The main reason for sepsis related with hepatic resection is intestinal bacterial translocation. The study performed was based on four groups of rats consisting of 10 rats each. These 40 rats were divided into two groups. The groups underwent 70% hepatic resection or riot. And than these two groups were divided into two again which have been given 5-FU treatment or 0.9 % Serume Physiologie (SF). After 5 days treatment with 5-FU or 0.9 % SF the rats were scarified and bacteriologic (mesenteric lymph node (MLN) and blood culture), histopathologic and immunhistochemical analyses were performed for observing bacterial growth, histopathologic tissue damage and intercellular adhesion molecule (ICAM-1) expression in the small bowel and liver. The major ICAM-1 expression and the major bacterial translocation were observed in the group, which underwent 70% hepatic resection and had 5-FU treatment. The decrease in detoxification capacity of the liver with hepatic resection, caused insufficient detoxification of 5-FU which caused more toxic effects on the liver and intestinal mucosa. The toxic effect of 5-FU has been shown with the expression of ICAM-1 molecule in the small bowel and liver tissue. The expression "of the ICAM-1 molecule, with the results of toxic effect of 5-FU, in intestinal mucosa may cause adhesion of antigen presenting cells (APC) and microorganisms to the intestinal mucosa which results in bacterial translocation from the intestinal lumen to the MLN' s and blood with the help of APC cells or active diapedes