Musannifek'in Hâşiye Alâ Şerhi'l-Miftâh li't-Teftâzânî adlı eseri: İnceleme ve 1-100 varakların tahkiki
Musannifak's Hâshiya 'Alâ Sharh al-Miftâh li al-Teftâzânî: Examination and critical edition of 1-100 foils
- Tez No: 809526
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belagatı, Haşiye, Şerḥi‟l-Miftâḥ, Teftâzânî, Musannifek, Sekkâkî, Arabic Language and Rhetoric, Hashiye, Şerḥi‟l-Miftâḥ, Teftâzânî, Musannifek, Sekkâkî
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 391
Özet
Bu çalışma, Osmanlı âlimi Musannifek‟in ö. 875/1470 ḤâĢiye alâ ġerḥi‟l-Miftâḥ Li‟t-Teftâzânî adlı eserinin tahkikiyle birlikte, eserin içeriğine dair bir incelemeyi içermektedir. Çalışmanın girişinde övgü ve methiyeler, konunun önemi, konunun seçilme sebepleri ve araştırma metodolojisine yer verildi. Birinci bölümünde hâşiye yazarı Musannifek‟in yanı sıra Teftâzânî ve Sekkâkî tanıtıldı, onların eserleri ve ilmi mertebelerine yer verildi ve Musannifek ve Teftâzânî‟nin özellikle hâşiye ve şerh yazma konusundaki metotları ayrıntılı olarak ele alındı. Ayrıca araştırma konusunu oluşturan yazma üzerinde duruldu; konunun uygunluğu, yazara nispet edilmesi ve yararlanılan nüshaların niteliği ele alındı. İkinci bölümde ise şerhin tahkiki edisyon kritiği yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study includes a critical examination of the work titled“Ḥâşiye ʿalâ şerḥi‟l-Miftâḥ li‟s-Seyyid”by the Ottoman scholar Musannifek d. 875/1470, along with the textual analysis of the work. The introduction of the study provides praise and acknowledgments, discusses the significance of the topic, the reasons for its selection, and the research methodology. In the first section, the commentator Musannifek, as well as Teftâzânî and Sekkâkî, are introduced, their works and scholarly achievements are presented, and a detailed examination of Musannifek and Teftâzânî's methods of writing commentary and annotation is provided. Furthermore, the manuscript that forms the subject of the research is discussed, including its suitability, attribution to the author, and the quality of the utilized copies. In the second section, the critical edition textual criticism of the commentary is conducted.