Nepotizm ve kamu yönetiminde yeni bir yaklaşım olarak yetenek yönetimi
Nepotism and talent management as a new approach in public administration
  1. Tez No: 809875
  2. Yazar: MELÂHAT SÜMEYYE GÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA MÜGE ÖZDEMİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Nepotizm, Yetenek, Yetenek Yönetimi, Human Resources Management, Nepotism, Talent, Talent Management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Küreselleşmenin etkisi ve gelişen teknolojinin akıl almaz hızı, sanattan ekonomiye, siyasetten kamu yönetimine toplumu ilgilendiren alanlarda hızlı bir değişim dönüşümün yaşanılmasını kaçınılmaz kılmıştır. Her alanda olduğu gibi yönetim yapısında da bir değişim gündeme gelmiştir. Bu değişimden işletme yönetimlerinin etkilendiği gibi kamu yönetimi de etkilenmiştir ve yeni yaklaşımlar gündeme gelmiştir. Yeni kamu yönetimi, kamu yönetiminde işletmecilik, insan kaynakları yönetimi kavramları bu gelişmenin bir sonucu olarak değerlendirilebilmektedir. Yetenek yönetimi kavramı da son dönemde kamu yönetimi disiplininde kendine hatırı sayılır yer edinen bir yaklaşım olmuştur. Bununla birlikte kamu yönetim sisteminde etik dışı davranışlar zaman zaman görülebilmektedir. Bu davranışlardan biri de kayırmacılıktır. Özellikle akraba, aile gibi kan bağı ile bağlı kişilere birtakım ayrıcalıklar tanımayı ifade eden nepotizm, kayırmacılık çatısı altında yer edinmiştir. Bu çalışmanın amacı da nepotizm ve yetenek yönetimi kavramlarını derinlemesine inceleyerek kamu çalışanlarının gözünde nepotizm algısını ve yetenek yönetimi uygulamalarının nepotizm ile bağlantısını değerlendirmeye çalışmaktır. Bu minvalde çalışmada ilk olarak nepotizm kavramsal çerçevede ele alınmıştır, ikinci bölümde ise yetenek yönetimi kavramı detaylıca incelenmiştir. Üçüncü bölümde Ankara'da bir bakanlık çalışanları ile gerçekleştirilen görüşme bulguları ile çalışma sonlanmıştır. Söz konusu bakanlık çalışanlarının bulgularından elde edilen sonuca göre, kurumda nepotizmin varlığına dair bir algı olduğu ve yetenek yönetiminin nepotizmi azaltmada etkin bir rol oynayamadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The impact of globalization and the incredible speed of developing technology have made it inevitable to experience a rapid change and transformation in fields that concern the society, from art to economy, from politics to public administration. As in all areas, a change in the management structure has come to the agenda. As the business administrations were affected by this change, the public administration was also affected and new approaches were raised. As a result of this development, new concepts of public administration, management in public administration, and human resource management can be evaluated. The concept of talent management has also recently become an approach that has gained a considerable place in the discipline of public administration. However, unethical behaviors may be observed in the public administration system from time to time. One of these behaviors is favouritism. Nepotism, which refers to granting certain privileges to people connected by blood ties, especially relatives and family, has taken a place under the roof of favouritism. The study aims to examine the concepts of nepotism and talent management in depth and to try to evaluate the perception of nepotism in the eyes of public employees and the connection of talent management practices with nepotism. In this context, first of all, nepotism is discussed in the conceptual framework, in the second part, the concept of talent management is examined in detail. In the third part, the study was completed with the findings of an interview with ministry employees in Ankara. According to the results obtained from the findings of the ministry employees in question, it is seen that there is a perception of the existence of nepotism in the institution and talent management cannot play an effective role in reducing nepotism.