Psychoanalysis of insanity in Shakespeare's Hamlet and Othello
Shakespeare'in Hamlet ve Othello'sundaki deliliğin psikolojik analizi
- Tez No: 809932
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. GÖKÇEN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: delilik, kıskançlık, Hamlet, Othello, ırkçılık, Freud, psikanalitik kuram, Insanity, jealousy, Hamlet, Othello, Freud, psychoanalytic theory
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezin amacı kıskançlık duygusunun delilikle ilişkili olup olmadığını Hamlet ve Othello eserleri üzerinden incelemektir. Çalışma, Hamlet ve Othello eserlerindeki kıskançlık ve delilik arasındaki bağlantıyı incelerken ağırlıklı olarak Freud'un psikanaliz kuramına odaklanacaktır. Bu tez, Hamlet, Ophelia, Gertrude, Claudius, Othello, Iago, Desdemona karakterlerini psikanalitik teori üzerinden tartışıp ve analiz etmektedir; Karakterlerin her biri farklı biçimlerde kıskançlığa maruz kalmştır. Bu tez, çalışmaya konu olan oyunlardaki her bir karakterin nasıltahrik edildiğini, kıskançlıkla nasıl başa çıktığını ve her birinin tepkisini nasıl gösterdiğini tartışmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine whether or not feelings of envy are associated with insanity through a psychoanalytical study of Hamlet and Othello. The study will focus on Freudian psychoanalytical theory predominantly in its examination of the link between jealousy and insanity in Hamlet and Othello. The thesis aims to discuss and analyse the characters of Hamlet, Ophelia, Gertrude, Claudius, Othello, Iago, and Desdemona through the lens of psychoanalytic theory; though each of the characters is exposed to jealousy in its various formats, the thesis will aim to discuss how each character is provoked, how each deal with jealousy and how each displays the feeling due to his or her reaction.