The illegal immigration and the case of Libyan-European relations
Yasa dışı göç ve Libya-Avrupa ilişkileri vakası
  1. Tez No: 809931
  2. Yazar: WALID ALSUESSI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN YANTUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Yasadışı Göç, Yasadışı Göçmen, Yasadışı Göçle Mücadele
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu çalışma, yasadışı göçü ve Libya-Avrupa ilişkilerinin durumunu değerlendirmek amacıyla tasarlanmış ve uygulanmıştır. Çalışmanın amacı Libya'daki göç ve yasadışı göçmenlerin karşı karşıya olduğu zorlukları analiz etmektir. Çalışmada, saha verilerini keşfetmek, incelemek ve analiz etmek amacıyla karma yöntem araştırması kullanmıştır. Veri toplama araçları olarak anket, mülakatlar ve belgesel inceleme kılavuzları esas alınmıştır. Buna ilâve olarak, 414 katılımcıdan oluşan bir örneklem kullanılmış olup, bu örneklem Libya'daki yasadışı göçle mücadele dairesinde çalışanlardan oluşmaktadır. Bununla birlikte, görüşmeler aynı dairede çalışan on adet çalışan üzerinde de uygulanmıştır. Çalışma esas olarak Libya'da gerçekleştirilmiş olup, basit rastgele örnekleme tekniği kullanılmıştır. Çalışma sonuçları, yasadışı göçle mücadele dairesinin yasadışı göçmenlerle mücadelede birçok zorluk ve engelle karşı karşıya olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, bu ofis bu konuyu ele almak için pratik değil, teorik yetki vermiş olduğu da gösterilmiştir. Bu nedenle, Göçmenlik yasasının bazı değişikliklere ihtiyaç duyan zayıflıkları mevcuttur. Dahası, bakanlık yasadışı göç sorununu çözmek açısından kaynak eksikliği ile karşı karşıyadır. Çalışma, AB'nin Libya'da şiddeti sona erdirmek ve ülke liderliğini birleştirmek için seçimleri destekleyerek barışçıl bir siyasi çözüme yönelik çabaları desteklemesini ve sınırları tek bir merkezi hükümet altında kontrol etmesini önermektedir. Bununla birlikte, hükümetin ihtiyaçlarını karşılamak için göç politikasının değiştirilmesi de önerilmektedir. Ayrıca, mevcut göç yasasının değiştirilmesi, hedefi gerçekleştirmek ve yasadışı göç sorununu sona erdirmek için göz önüne alınmalıdır. Walid ALSUESSI, 2022
Özet (Çeviri)
The study was created and conducted to analyze illegal immigration and the case of interactions between Libya and Europe. It seeks to examine the immigration and illegal immigrant issues in Libya. Mixed-method research was employed to explore, examine, and analyze field data. It utilizes questionnaires, interviews, and document review guides as data collection instruments. In addition, it utilized a sample of 414 respondents who are workers of the Libyan department charged with preventing illegal immigration. Additionally, interviews are conducted with an additional ten employees from the same department. The majority of the research was conducted in Libya using simple random sampling. According to the findings of the study, the agency tasked with combating illegal immigration encounters numerous hurdles and obstacles while dealing with illegal immigrants. In addition, it is evident that this department has a theoretical but not a practical mandate to address this issue. Therefore, the Immigration Law is deficient and requires revisions. In addition, the department lacks the resources necessary to resolve the illegal immigration issue. The research proposed that the EU support efforts for a peaceful political settlement by supporting elections in Libya to cease bloodshed and unify the country's leadership, so allowing one central authority to oversee the country's borders. In order to meet government requirements, it is also proposed that immigration policy be revised. In addition, the current immigration statute must be amended to achieve the desired result and end the illegal immigration problem.