The representation of madness through male characters in the Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde and the Picture of Dorian Gray
Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'ın Tuhaf Vakası ile Dorıan Gray'in Portresi adlı eserlerdeki erkek karakterler üzerinden deliliğin temsili
  1. Tez No: 843548
  2. Yazar: SHİREEN AHMED KHORSHEED KHORSHEED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED METİN ÇAMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Viktorya Dönemi Edebiyatı, Delilik, Erkek Karakterler, Robert Louis Stevenson, Oscar Wilde, Dr. Jekyll ve Mr. Hyde, Dorian Gray, Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları, Psikanalitik Eleştiri, Sosyo-Kültürel Yaklaşım, Victorian Literature, Madness, Male Characters, Robert Louis Stevenson, Oscar Wilde, Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Dorian Gray, Gender Studies, Psychoanalytic Criticism, Socio-Cultural Approach
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'ın Tuhaf Vakası ile Dorian Gray'in Portresi Adlı Eserlerdeki Erkek Karakterler Üzerinden Deliliğin Temsili" başlıklı bu tezde, Viktorya edebiyatının iki önemli yapıtı üzerinden deliliğin karmaşık temsillerinin derinlemesine bir incelemesi yapılmaktadır. Hem psikanalitik hem de sosyo-kültürel bir yaklaşım kullanan tez, Viktorya döneminin toplumsal kaygılarını sembolik olarak yansıtan erkek deliliğinin karmaşık tasvirlerini araştırmaktadır. Başlangıç noktası olarak, tez, Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'ın Tuhaf Vakası içerisinde Stevenson tarafından uygulanan anlatımsal stratejileri analiz ederek, Viktorya toplumunun saygınlık ve gizli arzular hakkındaki endişelerini yansıtmaktadır, bununla birlikte, deliliğin erkek karakterlerde nasıl çerçevelenip somutlaştığını ortaya koymaktadır. Bu noktadan sonra, tez, Wilde'ın Dorian Gray'in Portresi'ne dönmektedir. Metnin nüanslarını inceleyerek, Dorian Gray'in kademeli ahlaki çürümesinin ve nihai deliliğinin anlatı aracılığıyla nasıl inşa edildiğini ele almaktadır. Karşılaştırmalı bir yaklaşımla tez, bu iki metindeki erkek deliliğine ilişkin ortak tematik ilgiyi çözerek her iki anlatının da deliliği Viktorya dönemi toplumsal normlarını ve kültürel değerlerini aynı anda yansıtan ve onlara meydan okuyan derin sembolik, öznel bir deneyim olarak temsil ettiğini açığa çıkarmaktadır. Bu temsillerin, Viktorya döneminde akıl sağlığı, erkeklik ve ahlakın sınırları hakkında daha geniş kültürel iletişimin çok önemli bir parçası olduğunu da varsaymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, The Representation of Madness through Male Characters in The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde and The Picture of Dorian Gray, a profound examination of the complex representations of insanity within two seminal texts of Victorian literature is undertaken. Employing a psychoanalytic and a socio-cultural approach, the thesis explores the intricate portrayals of male madness, symbolically mirroring Victorian era societal anxieties. Initially, this thesis aims to reflect Victorian society's anxieties concerning respectability and hidden desires by examining the narrative strategies developed by Stevenson in The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Additionally, it reveals how madness is framed and embodied within the male characters. Subsequently, the thesis turns to Wilde's The Picture of Dorian Gray. By scrutinising the text's nuances, it illuminates how the gradual moral decay and ultimate insanity of Dorian Gray are constructed through the medium of the narrative. In a comparative approach, the thesis unties the shared thematic concern of male madness within these two texts, contending that both narratives represent insanity as a profoundly symbolic, subjective experience that simultaneously reflects and challenges Victorian societal norms and cultural values. It hypothesizes that these representations are crucial to the broader cultural conversation about the boundaries of sanity, masculinity, and morality during the Victorian era.