Türkiye'de dil öğreticilerinin kullandıkları uygulama ve yöntemler üzerine bir çalışma
A study on the practice and method used by language teachers in Turkey
  1. Tez No: 809992
  2. Yazar: EFSUN SILA YARBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SEÇKİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Dil Öğretimi, Dil Öğretim Yöntemleri, Language, Language Teaching, Language Teaching Methods
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Mevcut yaşamda birçok ihtiyaçtan ve nedenlerden dolayı insanlar dil öğrenme eğilimindedir. Göç, farklı kültürlerle etkileşim gibi birçok neden bu duruma örnek gösterilebilir. Dil öğrenmek isteyen insanların ihtiyacını bu dili öğretenler karşılayacaktır. Bu yüzden eğitimcilerin dil öğrenmek isteyenlere yardımcı olmaya çalışması gerektiği saptanmıştır. Dil öğretiminde eğitimcilerin kullandığı öğretim yöntemleri de birbirinden farklılık göstermektedir. Dil öğretiminde yöntem, öğrenciyi eğitimin amaçlarına en çabuk ve en güvenilir olarak ulaştıracak olan bir öğretim unsurudur. Bu yüzden kullanılan yöntemler daha etkili bir dil öğretimi için gereklidir. Günümüzde mükemmeliyete ulaşmış bir yöntemin varlığından söz edilmemiştir. Çünkü dilin tek ve durağan yöntemlerle öğretilmesi mümkün değildir fakat bu yöntemlerin incelenmesi ile alternatif yöntemler değiştirerek daha etkili bir dil öğretiminin mümkün olduğu saptanmıştır. Bu çalışmanın amacı dil öğreticilerinin kullandığı yöntem ve uygulamaları belirleyerek branşlar arası farklılıklara göre karşılaştırma yapmaktır. İlgili başlıklardaki farklılık, eksiklik ve uyuşmazlıkları tespit ederek ortaya çıkan bilgileri sistemli bir şekilde bir çalışma altında toplamıştır. Çalışma nicel araştırma yöntemine bağlı olarak tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan“Dil Öğreticilerinin Kullandıkları Uygulamalar Anketi Raporu”adlı anket formu ile toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesi ise istatiksel bir programla (SPSS Paket Program) gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaokullarda görev yapan Türkçe öğretmenleri, Yabancılara Türkçe öğretmenleri ve İngilizce öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda Türkiye'de dil öğreticilerinin sınıf içi uygulamalarda çoğunlukla yüksek düzeyde bir algıya sahip oldukları, yöntem ve teknik, iletişim kurma, ölçme ve değerlendirme vb. alanlarda çeşitlilik sağladığı görülmüştür. İngilizce öğretmenliği Türkçe Öğretmenliği ve Yabancılara Türkçe Öğretmenliği alanlarda hizmet veren öğretmenler arasında Yabancılara Türkçe öğretmenlerinin kimi değişkenlerde daha yüksek düzeyde sınıf içi uygulamalara yer verdikleri saptanmıştır. Bazı alanlarda da Türkçe öğretmenleri daha yüksek düzeyde sınıf içi etkinliklere yer vermiştir.
Özet (Çeviri)
In current life, people tend to learn languages for many needs and reasons. Migration, interaction with different cultures and many other reasons can be given as examples. The needs of people who want to learn a language will be met by those who teach this language. Therefore, it has been determined that educators should try to help those who want to learn a language. The teaching methods used by educators in language teaching also differ from each other. In language teaching, the method is an element of teaching that will bring the student to the goals of education in the fastest and most reliable way. Therefore, the methods used are necessary for a more effective language teaching. Today, there is no method that has reached perfection. Because it is not possible to teach a language with single and static methods, but by examining these methods, it has been found that it is possible to teach a more effective language by changing alternative methods. The aim of this study is to determine the methods and practices used by language teachers and to compare them according to the differences between branches. By identifying the differences, deficiencies and incompatibilities in the relevant topics, the resulting information has been systematically collected under a study. The study was conducted with the survey model based on the quantitative research method. The data were collected through a questionnaire form developed by the researcher called“Report on the Practices Used by Language Teachers Questionnaire”. The analysis of the data was carried out with a statistical program (SPSS Package Program). The study group of the research consists of Turkish teachers, Turkish for Foreigners teachers and English teachers working in secondary schools affiliated to İzmir Provincial Director of National Education. As a result of the research, it was seen that language teachers in Turkey mostly have a high level of perception in classroom practices and provide diversity in areas such as methods and techniques, communication, measurement and evaluation. Among the teachers serving in the fields of English Language Teaching, Turkish Language Teaching and Turkish Language Teaching to Foreigners, it was found that Turkish Language Teaching to Foreigners included higher levels of classroom practices in some variables. In some areas, Turkish teachers included higher levels of classroom activities.