Başlıca baharatların kimyasal bileşimi ve fonksiyonel özellikleri
Chemical composition and functional properties of main spices
- Tez No: 810065
- Danışmanlar: PROF. AZİZ EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Baharat, Sağlık, Antioksidan etki, Antimikrobiyal etki, Antienflamatuar etki, Antikanserojen etki, Spices, Health, Antioxidant effect, Antimicrobial effect, Antiinflammatory effect, Anticarcinogenic effect
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Baharatlar, bitkilerin tohum, kök, gövde ve yaprak kısımlarının çeşitli işlemlerden geçirilip toz halinde veya doğrudan taze haliyle kullanılarak, eklendiği gıdaya lezzet ve koku verici olarak kullanılan doğal bitkisel kaynaklı besin maddesidir. Eklendiği gıdaya renk vermek kokusunu ve görüşünü hoşa gidecek duruma getirmek ve gıdanın sindirilmesini kolaylaştırmak için kullanılır. Baharat kullanımındaki asıl amaç yemek veya içeceğin lezzetini güzelleştirmek olsa da baharatların insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri eski çağlardan bugüne kadar ön planda tutulmuştur. Birçok hastalığın tedavisinde baharatlardan ve otlardan yararlanılmıştır. Baharatlar eski çağlardan günümüze kadar her ülke mutfağında kullanılmıştır. Ülkemize ve dünya mutfaklarında birçok çorba, pilav çeşitleri, et kullanılarak yapılan yemeklerde, şerbet ve hoşaflarda, alkollü içkilerde renk ve aroma katmak amacıyla kullanılmaktadır. İnsan sağlığına etki edebilmesi için baharatların günlük beslenmede belirli miktarlarda tüketilmesi vücuda antioksidan katkısı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Spices are natural plant-derived nutrients that are used as flavor and odorant to the food to which it is added, by using the seeds, roots, stems and leaves of the plants in powder form or directly in fresh form. It is used to give color to the food it is added to, to make the smell and sight pleasant and to facilitate the digestion of food. Although the main purpose of the use of spices is to improve the taste of food or drink, the positive effects of spices on human health have been prioritized since ancient times. Spices and observations have been used in the treatment of many diseases. Spices have been used in the cuisine of every country since ancient times. It is used in menus and world cuisines to add color and flavor to many soups, rice varieties, meals made with meat, sherbet and compotes, and alcoholic beverages. In order to affect human health, the consumption of spices in daily nutrition in certain amounts provides antioxidant contribution to the body.