Dünyada yaygın kullanılan kardiyovasküler risk hesaplama algoritmalarının Türk hasta popülasyonundaki değerlendirilmesi
Evaluation of commonly used cardiovascular risk calculation algorithms in Turkish patient population
  1. Tez No: 810117
  2. Yazar: MUHİDDİN ÖMEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ DEMİRCİ, PROF. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Koroner Sendrom, SCORE2, SCORE2-OP, QRISK3, PCE risk skoru, Kardiyovasküler Risk Hesaplama, Acute Coronary Syndrome, SCORE 2, SCORE 2-OP, QRISK3, PCE risk score, Cardiovascular Risk Calculation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmada SCORE2, QRISK3 ve PCE risk algoritmalarını çok yüksek kardiyovasküler riske sahip kişileri saptama başarısı açısından karşılaştırma amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2022-31.12.2022 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Yoğun Bakım Ünitesi'ne ilk defa akut koroner sendrom tanısı alarak yatışı yapılan, önceden kardiyovasküler hastalık öyküsü olmayan 231 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların sahip oldukları kardiyovasküler riskleri belirlenmiş ve hastalar akut koroner sendrom ile başvurudan hemen önce değerlendirilmiş gibi varsayılarak SCORE2, QRİSK3 ve PCE risk skorları kullanılarak kardiyovasküler risk hesaplamaları yapılmıştır. Hesaplanan risk değerlerine göre Türk toplumunda en yüksek pozitif prediktif değere sahip risk algoritması öngörülmeye çalışılmıştır. Bu tek merkezli kesitsel retrospektif çalışmadır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 231 hastadan %84'ü (n=194) erkek olup tüm hastaların yaş ortalaması 55,6 ± 10,6 yıl olarak kaydedilmiştir. SCORE2 risk skoru ile hesaplandığında 138 (%59,7), QRISK3 skoru ile hesaplandığında 88 (%38,1), PCE risk skoru ile hesaplandığında 60 (%26) hasta çok yüksek risk grubunda yer aldı. Çok yüksek risk grubundaki hastaları SCORE2 risk algoritması, QRISK3 ve PCE risk skoruna göre yaklaşık 5 yıl kadar daha erken öngördüğü görülmüştür. Çok yüksek riskli gruplar karşılaştırıldığında cinsiyetler arası anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: SCORE2 risk algoritmasının çok yüksek kardiyovasküler riski tanımlama başarısının QRISK3 ve PCE risk skorundan daha iyi olduğu saptanmıştır. Ayrıca SCORE2'nin çok yüksek riskli hastaları diğer skorlardan yaklaşık 5 yıl kadar daha erken öngördüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the SCORE2, QRISK3 and PCE risk algorithms in terms of their success in identifying people at very high cardiovascular risk. Materials and Method: Between 01/01/2022 and 31/12/2022, 231 patients who were admitted to the Cardiology Intensive Care Unit of Istanbul Training and Research Hospital with the diagnosis of acute coronary syndrome for the first time and who had no previous history of cardiovascular disease were included in the study. The cardiovascular risks of the patients were determined and cardiovascular risk calculations were performed using SCORE2, QRISK3 and PCE risk scores, assuming that the patients with acute coronary syndrome had been assessed immediately before admission. According to the calculated risk values, the risk algorithm with the highest positive predictive value in the Turkish population was attempted to be predicted. This is a single-centre, cross-sectional, retrospective study. Results: It is recorded that among the 231 patients included in the study, 84% (n=194) were male and the mean age of all patients was 55.6 ± 10.6 years. When calculated with the SCORE2 risk score 138 (59.7%) patients, when calculated with the QRISK3 risk scor 88 (38.1%) patients and 60 (26%) patients when calculated with the PCE risk score were in the very high risk group. It was observed that patients in the very high risk group were predicted approximately 5 years earlier with the SCORE2 risk algorithm, comparing to /QRISK3 and PCE risk score. There was no significant difference between the sexes when comparing the very high risk groups. Conclusion: The success of the SCORE2 risk algorithm in identifying very high cardiovascular risk was found to be better than the QRISK3 and PCE risk scores. In addition, SCORE2 was found to predict very high risk patients about 5 years earlier than other scores.