Intellectual disability in William Faulkner's the sound and the fury and John Steinbeck's of Mice and Men
William Faulkner'in ses ve öfke ve John Steinbeck'in Fareler ve İnsanlar eserlerinde zihinsel engellilik
- Tez No: 810291
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN BARIŞ AĞI, DR. SELENA ÖZBAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN ŞENCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: engellilik, modern kurgu, William Fualkner, Jonh Steinbeck, psikanaliz, disability, modern fiction, William Fualkner, Jonh Steinbeck, psychoanalysis
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı ve Kültür İncelemeleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tezin amacı William Faulkner'in Ses ve Öfke ve John Steinbeck'in Fareler ve İnsanları eserlerinde zihinsel engellilik kavramını psikanalitik teori açısından incelemektedir. Psikanalitik teori engelli bireylere yönelik kötü muamelenin altında yatan sebepleri açıklamak ve engelli bireylerin diğer bireylere yönelik bakış açılarını incelemek için seçilmiştir. Bu araştırma, engelli hakları hareketine ve Michel Foucault gibi önde gelen entelektüellerin çalışmalarına karşılık olarak postmodern dönemde ortaya çıkan engelli araştırmaları alanıyla ilgilidir. Çalışma psikanalitik kuramı kullanaarak, hem küresel nüfus içerisinde hem de edebi eserlerde azınlığı oluşturan engelli karakterlere odaklanır. Tarih boyunca, engelli karakterlerin edebi anlamda çeşitli şekillerde betimlendiği görülmektedir. Her bir betimleme, yazarın ya da toplumun algısı çerçevesinde engelliliğe karşı baskın tutumu yansıtmıştır. Faulkner'in Ses ve Öfke (1929) eseri, engelliliği zihinsel engelli bir karakterin betimlenmesi aracılığıyla resmeder. Yazarın karakter oluşturma biçimi sadece karakterin ıstırabını vurgulamakla kalmaz, aynı zamanda onun duygusal durumuna ve bakış açısına da mercek tutar. Okurlar Benjy'nin toplumsal bakış açısına ve deneyimlediği zorluklara dair fikir sahibi olabilmektedir. Bu durum, 1937 yılında yayımlanan Fareler ve İnsanlar adlı eserde John Steinbeck tarafından kullanılan tekniğe benzerlik arz eder. Yazar, ana karakterlerden birini hem zihinsel engelli hem de ruh sağlığı yerinde olmayan biri şeklinde tasvir eder. Ancak, Benjy'nin aksine, bu karakterin kederi aile içi ilişkilerden kaynaklanmamaktadır. Onun yerine, roman zihinsel engelliliğe yönelik olarak toplumsal tutumu vurgular. Bu tez çalışmasında, engelliliğin betimlenmesinin modern çağda önemli bir dönüşüme uğradığı ve bu dönüşümün incelenen romanların karşılaştırmalı analizinde de açıkça görüldüğü ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to analyze the intellctual disability in William Faulkner's The Sound and the Fury and John Steinbeck's Of Mice and Men through the lens of psychoanalytic theory. Psychoanalytic theory is concerned with elucidating the underlying causes of mistreatment directed towards individuals with disabilities, as well as examining the perspective of disabled individuals towards others. This research pertains to the field of disability studies, which originated during the postmodern epoch in response to the disability rights movements and the works of notable intellectuals such as Michel Foucault. The field of psychoanalysis directs its attention towards disabled characters, who constitute a minority within both the global population and literary works. Throughout history, literary depictions of disabled characters have varied, with each portrayal reflecting the prevailing attitudes towards disability within the writer's perception or society. Faulkner's The Sound and the Fury (1929) portrays disability through the depiction of a mentally disabled character. The author's characterization not only highlights the character's affliction but also delves into his emotional state and perspective. The readers can gain insight into Benjy's social perspective and experiences of hardship. This bears resemblance to the literary technique employed by John Steinbeck in his work Of Mice and Men, published in 1937. The author portrays a central character as both mentally ill and intellectually disabled. However, unlike Benjy, this character's affliction does not stem from familial relationships. Rather, the novel highlights societal attitudes towards mental disability. This thesis contends that the portrayal of disability has undergone a significant transformation in the modern era, as evidenced by a comparative analysis of the novels under discussion.