Oyun kuramları üzerine bir inceleme
A study on game theories
  1. Tez No: 810290
  2. Yazar: MEVA ŞENYUVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun, oyunun işlevi, oyun tarihi, oyun kuramları, Game, function of game, history of game, game theories
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
İnsanın var oluşuyla başlayıp yine insanlığın son bulmasına kadar devam edeceğe benzeyen oyun olgusu, özellikle son yüzyıllarda üzerinde yoğun araştırmalar yapılan merak uyandırıcı bir konudur. Oyun; ne sadece bir çocuğa ait ne bir yetişkine ait ne de bir ırka, coğrafyaya aittir. Oyun, çocuk-yetişkin, kadın-erkek, fakir-zengin demeden herkesin hayatında var olan bir şeydir. Her gelen yüzyılda değişim ve gelişim gösteren bu alanla ilgili özellikle son iki yüzyılda araştırmalar yapılmış ve“insanlar neden oyun oynar, oyunun içeriği nedir, oyun insana ne katar”gibi sorular üzerinde durulmuştur. Oyun bazılarına göre bir zaman öldürücü bazılarına göre ise terapi aracı olarak görülmüştür. Bazı kurumlar, onun iyileştirici yönünü keşfedip onu bir terapi aracı olarak kullanmıştır. Bu çalışmada oyun hakkında bilgi verildikten sonra genel olarak“oyun nedir, oyunun tarihi, oyunun işlevi”ve“neden oyun oynarız”, oyunun içeriği nedir“ sorularını bulmaya çalışan kuramlar üzerinde durulmuştur. Bu kuramlar ”klasik oyun kuramları“ ve ”modern oyun kuramları" başlıkları altında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of game, which seems to begin with human existence and continues until the end of humanity, is a fascinating topic that has been the subject of intense research, especially in the last centuries. Game is not exclusive to a child, an adult, or a particular race or geography. Game is something that exists in everyone's life regardless of whether they are a child or an adult, male or female, poor or rich. In every incoming century, changes and developments in this field have been observed, and particularly in the last two centuries, research has been carried out on questions like“why do people game, what is the content of game , what does game add to a person”. Game has been seen by some as a time killer, while others have seen it as a therapeutic tool. Some institutions have discovered its healing aspect and used it as a therapeutic tool. In this study, after giving information about game, it focuses on theories trying to answer questions like“what is game in general, the history of game, the function of game, why do we game, what is the content of game”. These theories have been discussed under the titles“classic game theories”and“modern game theories”.