Beden Eğitimi ve Spor öğretmeni adaylarının spora bağlılıklarının gelecek kaygısı üzerindeki etkisi
The effect of Physical Education and Sports teacher's commitment to sports on the future anxiety
- Tez No: 810335
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, bağlılık, kaygı, beden eğitimi ve spor öğretmeni adayı, Sport, commitment, anxiety, physical education and sports teacher candidate
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının spora bağlılıklarının gelecek kaygısı üzerindeki etkisini araştırmaktır. İlişkisel tarama modeliyle yürütülen araştırmaya 82'si kadın 125'i erkek olmak üzere toplamda 207 gönüllü öğrenci katılmıştır. Araştırmada ölçme araçları olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Spora Bağlılık Ölçeği”,“Gelecek Kaygısı Ölçeği”ölçekleri kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS programıyla bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans (ANOVA) analizi, Pearson korelasyon ve regresyon analizleri kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda spora bağlılık ile cinsiyet, sınıf düzeyi, düzenli spor yapma ve spor yılı arasında; gelecek kaygısı ile cinsiyet ve spor yılı arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Pearson korelasyon analizi sonuçlarına göre katılımcıların odaklanma ile gelecek korkusu, gelecekten umutsuzluk ile gelecek kaygısı arasında negatif yönde düşük düzeyde; dinç olma ile gelecek korkusu arasında negatif yönde düşük, gelecekten umutsuzluk ile gelecek kaygısı arasında negatif yönde orta düzeyde; spora bağlılık ile gelecek korkusu arasında negatif yönde düşük yönde, gelecekten umutsuzluk ile gelecek kaygısı arasında negatif yönde orta düzeyde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Gelecek kaygısının yordanmasına ilişkin regresyon analizi sonuçlarına göre ise spora bağlılığın gelecek kaygısı üzerinde anlamlı şekilde yordayıcı güce sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlardan hareketle çeşitli değişkenlerin spora bağlılığı ve gelecek kaygısını etkilediği ve spora bağlılığın artmasıyla birlikte gelecek kaygısının azaldığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effect of physical education and sports teacher candidates' commitment to sports on their future anxiety. A total of 207 volunteer students, 82 of whom were female and 125 male, participated in the study. Data were collected by questionnaire method. In the research,“Personal Information Form”,“Scale Attachment Scale”, and“Future Anxiety Scale”were used as measurement tools. The collected data were analyzed with the SPSS program. Independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation, and regression analyzes were used in the analysis of the data. As a result of the research Significant relationships were found between the relationship between sports commitment and gender, class and between the level, regular sports, and sports year; Significant relationships were found between future anxiety and gender and sports year. According to the results of Pearson correlation analysis, there was a low negative correlation between focus and fear of the future, hopelessness and future anxiety of the participants; between being vigorous and fear of the future negatively low, between hopelessness and future anxiety at a moderate level; There were low negative correlations between sports commitment and fear of the future and moderately significant negative correlations between hopelessness and future anxiety. According to the results of the regression analysis regarding the prediction of future anxiety, it was determined that commitment to sports has significant predictive power on future anxiety. Based on these results, it has been seen that various variables affect sports commitment and future anxiety, and future anxiety decreases with increasing commitment to sports.