The role of local gastronomy in marketing and sustaining a destination: A case of Zanzibar
Yerel gastronomı̇nı̇n bı̇r destı̇nasyonun pazarlanması ve sürdürülmesı̇ndekı̇ rolü: Zanzibar örneği
- Tez No: 810349
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANSEV ÖZDEMİR GÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yerel gastronomi, sürdürülebilir turizm, destinasyon pazarlaması ve Zanzibar, Local gastronomy, sustainable tourism, destination marketing and Zanzibar
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yerel gastronominin destinasyonun pazarlaması ve sürdürülebilirliğindeki rolünü araştırmaktır. Kitle turizminden niş pazara doğru ilerleyen turizm sektöründe ortaya çıkan değişiklikler, turistlerin farklı özelliklerinin ve yeni alternatif turizm biçimlerinin gelişmesine yol açmıştır. Gastronomi turizmi, dünyadaki turistik destinasyonlar arasındaki büyük rekabetten kaynaklanan turizm dünyasındaki mevcut eğilimler için vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir ve her turistik destinasyon, bir turizm destinasyonunu pazarlamanın ve sürdürmenin bir yolu olarak gastronomik ürün ve hizmetlerden yararlanmak için yüksek çaba sarf etmektedir. Turizm sektöründeki büyük potansiyelinin yanı sıra, bir turizm destinasyonu olarak toplumun çoğu tarafından ihmal edildiği görülmektedir. Bu açıdan bakıldığında, yakın zamanda sürdürülebilir turizm konusunda önceliklerini belirten Zanzibar'da bu konunun araştırılması gerekli görünmektedir. Bu çalışmada, Zanzibar adasında iki idari bölge seçilmiştir; bunlar Unguja adalarının güney ve kuzey kısımlarıdır. Bölgeler gastronomik hareketler ve çeşitli turizm işletmeleri dikkate alınarak seçilmiştir. Çalışma nitel bir tasarımla gerçekleştirilmiş ve veri toplama yöntemi olarak mülakat uygulanmış, mülakat 20 kişilik bir örneklem tarafından tamamlanmıştır. Veriler tematik olarak analiz edilmiştir. Bu araştırmanın bulguları, yerel gastronomilerin Zanzibar için destinasyon pazarlaması alanında rekabet avantajları yaratacak potansiyel kaynaklar olduğunu ortaya koymuştur. Sürdürülebilirlik açısından bakıldığında, gastronominin varlığı sayesinde yerli halk fayda elde ederken, veriler aynı zamanda Zanzibar'ın yerel gastronomik unsurlarının turizm sektöründe yabancı yiyeceklerin hakimiyeti, hijyen ve gıda kaynaklı hastalıklar gibi sorunların varlığı nedeniyle itibar ve imajlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study was to explore the role of local gastronomy in marketing and sustaining a destination. The changes that appeared in the tourism sector moving from mass tourism to niche market led to the development of different characteristics of tourists and new forms of alternative tourism. Gastronomic tourism become an indispensable element for the current trends in the world of tourism which results from great competition among destinations in the world, every tourist destination takes a high effort on utilizing gastronomic products and services as a way of marketing and sustaining a tourism destination. Apart from its great potential in the tourism sector, it seemed to be neglected by most of the community as a tourism destination. From this perspective seemed It is necessary to research it in Zanzibar as recently had an official declaration on sustainable tourism while undergoing in marketing. This study selected two administrative regions to represent the whole destination, these are the southern and northern parts of Unguja islands. Regions were selected regarding gastronomic movements and diverse tourism establishments. The study was conducted through qualitative design and an interview was applied as a data collection method, it was completed by a sample of 20 interviewees. Data were analysed thematically. The findings of this research revealed local gastronomies are potential resources that will create competitive advantages for Zanzibar in the area of destination marketing. On the side of sustainability, there are indigenous people gaining benefits due to the existence of gastronomy, the data also exposed that Zanzibar's local gastronomic elements are in great danger to lose their reputation and image since existing of problems including domination of foreign food in the tourism sector, hygiene, and foodborne disease.