Destinasyon gastronomik kimliğinin oluşmasında etnik mutfakların rolü: Düzce örneği
The role of ethnic cuisines in the formation of destination gastronomic identity: The case of Düzce
  1. Tez No: 983651
  2. Yazar: ATIF AKKİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE KALE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomik Kimlik, Etnik Mutfak, Çok Kültürlülük, Düzce, Gastronomi Turizmi, Gastronomic Identity, Ethnic Cuisine, Multiculturalism, Düzce, Gastronomy Tourism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Turizm Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Düzce ilinin gastronomik kimliğinin oluşum sürecinde etnik mutfakların rolü incelenmiş ve çok kültürlü yapının bölgesel gastronomi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Düzce, tarih boyunca farklı kültürlerin bir arada yaşadığı; Abhaz, Gürcü, Çerkes, Laz, Manav ve Tatar topluluklarının zengin mutfak geleneklerini koruyarak bölgenin gastronomik yapısına katkı sağlayan bir destinasyon olma özelliği taşımaktadır. Araştırma, kültürel çeşitliliğin gastronomi turizmi ve destinasyon kimliği üzerindeki yansımalarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, iki aşamalı nitel bir desen çerçevesinde yürütülmüştür. İlk aşamada, yerel halkla yapılan derinlemesine görüşmeler aracılığıyla Düzce mutfağının mevcut durumu, geleneksel yemeklerin korunma biçimleri ve kültürel aktarım süreçleri belirlenmiştir. İkinci aşamada ise gastronomi alanında uzman kişilerle gerçekleştirilen mülakatlar MAXQDA Nitel Analiz Programı kullanılarak tematik içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Böylelikle hem yerel halkın mutfak kültürüne yönelik algıları hem de uzmanların gastronomik kimliğin oluşumuna ilişkin görüşleri karşılaştırmalı biçimde ele alınmıştır. Araştırmaya, Düzce'nin çok kültürlü yapısını temsil eden 29 yerel halk katılımcısı ve gastronomi alanında uzman 14 kişi dâhil edilmiştir. Yerel halk katılımcıları, söz konusu etnik topluluklardan seçilmiş olup, yaşları 29–66 arasında değişmektedir. Uzman katılımcılar ise 30–65 yaş aralığında, ağırlıklı olarak lisans ve lisansüstü eğitim düzeyine sahip, farklı meslek gruplarından oluşmakta ve 10 yıl ve üzeri deneyime sahiptir. Araştırma bulguları, Düzce'nin gastronomik kimliğinin farklı etnik mutfakların etkileşimiyle şekillendiğini ortaya koymuştur. Katılımcı ifadeleri, geleneksel yemeklerin kültürel belleğin korunmasında önemli bir araç olduğunu, aile içi aktarım ve toplumsal paylaşımların bu süreçte belirleyici rol üstlendiğini göstermektedir. Uzman görüşleri, gastronomik kimliğin güçlendirilmesi için eğitim kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket etmesi gerektiğine işaret etmektedir. Ayrıca, yöresel ürünlerin ticarileştirilmesi, coğrafi işaretleme süreçlerinin desteklenmesi ve tanıtım faaliyetlerinin artırılması, Düzce'nin gastronomi turizmi potansiyelini geliştiren unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Düzce'nin gastronomik kimliği, farklı kültürlerin bir arada yaşama deneyiminden doğan çok katmanlı bir yapıya sahiptir. Bu yapının korunması ve sürdürülebilir gastronomi politikalarıyla desteklenmesi, hem kültürel mirasın devamlılığı hem de destinasyon markalaşması açısından stratejik bir önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the role of in the ethnic cuisines formation of Düzce's gastronomic identity and evaluates the effects of multicultural structure on regional gastronomy. Düzce has historically been home to diverse communities such as Abkhazian, Georgian, Circassian, Laz, Manav, and Tatar groups, each contributing to the region's culinary heritage through their distinctive food traditions. Within this context, the research aims to reveal how cultural diversity shapes gastronomic tourism and strengthens destination identity. The study was designed as a two-phase qualitative research. In the first phase, in-depth interviews were conducted with local residents to identify the current status of Düzce cuisine, the preservation of traditional dishes, and the processes of cultural transmission. In the second phase, interviews with experts in the field of gastronomy were analyzed through thematic content analysis using the MAXQDA Qualitative Data Analysis Software. This dual approach enabled a comparative evaluation of both the local community's perceptions of culinary culture and expert opinions on the development of gastronomic identity. The study included 29 local participants representing Düzce's multicultural landscape and 14 gastronomy experts. The local participants were drawn from the aforementioned ethnic communities and ranged in age from 29 to 66. The expert participants were between 30 and 65 years old, primarily with undergraduate and graduate degrees, from various professional backgrounds, and possessing 10 or more years of experience.The findings demonstrate that Düzce's gastronomic identity has been shaped through the interaction of multiple ethnic cuisines. Participant statements indicate that traditional dishes play a crucial role in preserving cultural memory, while intergenerational transmission and communal sharing serve as key mechanisms for sustaining culinary heritage. Expert insights highlight the importance of collaboration among educational institutions, local governments, and non-governmental organizations to strengthen the city's gastronomic identity. Moreover, the commercialization of local products, promotion of geographical indications, and enhancement of marketing activities are identified as major factors contributing to the development of Düzce's gastronomic tourism potential. Düzce's gastronomic identity represents a multilayered cultural structure that has emerged from the coexistence of different ethnic groups. Preserving this structure and supporting it through sustainable gastronomy policies are considered essential for maintaining cultural heritage and enhancing destination branding at both regional and national levels.