Mustafa Hevâyî'nin bilinmeyen mensur iki hikâyesi (İnceleme-metin)
Unknown two prose stories of Mustafa Hevâyî (Analysis-text)
  1. Tez No: 810376
  2. Yazar: OĞUZHAN GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLAL ALPAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa Hevâyî, XVI. yüzyıl, hikâye, Fransa Milli Kütüphanesi, yazma, Mustafa Hevayi, XVI. century, story, National Library of France, manuscript
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Asıl ismi Mustafa olan Hevâyî, XVI. yüzyıl Osmanlı sahasında yaşamış bir ediptir. Hayatı hakkında sınırlı bilgiye sahip olduğumuz Hevâyî'nin kaynaklarda adı geçmeyen bir eseri bulunmuştur. Çalışma, giriş ve 3 bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş kısmında klasik Türk edebiyatında yer alan mensur hikâyeler, klasik Türk edebiyatında mensur hikâye algısı ve bu dönemdeki hikâyelerin tasnifi hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde ise Mustafa Hevâyî'nin hayatı, eserleri ve bunlardan bahseden kaynakların neler olduğu zikredilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde metnin yapısı ve anlatım teknikleri bakımından tahlili yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise eserin müellife aidiyetine, kaleme alındığı yer ve tarih bilgisine, tavsifine, dil ve imla hususiyetlerine, manzum kısımların şekil ve muhteva yönünden tahliline ve transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir. Eser transkripsiyonlu metne aktarılırken Fransa Milli Kütüphanesi Cordonne Arsenal Supp. Turc 454 no.lu yazma esas nüsha kabul edilmiş, aynı bölümde bulunan Turc 713 no.lu nüsha ile mukayese edilmiştir. Bu bölümden sonra sözlük çalışması da eklenmiştir. Bu çalışmanın amacı, Mustafa Hevâyî'nin daha önce kaynaklarda adı geçmeyen, gün yüzüne çıkmamış eserini asgari hatalarla neşretmek ve eseri çeşitli yönlerden tahlil etmektir.
Özet (Çeviri)
Hevâyî, whose real name is Mustafa is a literary man who lived in the Ottoman field in the 16th century. An unnamed work of Hevâyî, whose life we have limited information, has been found in the sources. The study consists of an introduction and 3 chapter. In the introduction part of the study, information is given about the prose stories in classical Turkish literature, the perception of prose story in classical Turkish literature and the classification of stories in this period. In the first chapter of the study, Mustafa Hevâyî's life, works and the sources mentioning them are mentioned. In the second chapter of the study, the text is analyzed in terms of structure and expression techniques. In the third chapter of the study, the belonging of the work to the author, the place and date of its writing, its description, language and spelling features, analysis of the verse parts in terms of form and content and the transcripted text are included. While the work was transferred to the transcripted text, the National Library of France Cordonne Arsenal Supp. The manuscript numbered Turc 454 was accepted as the original copy and compared with the copy numbered Turc 713 in the same section. After this section, a dictionary study has also been added. The aim of this study is to publish Mustafa Hevâyî's work, which has not been mentioned in the sources before, with minimum errors, and to analyze the work from various aspects.