Analysis of language challenges faced by students in Turkish university departments with English as the medium of instruction across various variables
Türk üniversite bölümlerinde İngilizcenin öğretim dili olarak kullanıldığı durumlarda öğrenciler tarafından karşılaşılan dil zorluklarının değişkenlere göre analizi
- Tez No: 810434
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU İNAN KARAGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce dili ile eğitim, öğrencilerin dil zorlukları, dört dil becerisi, English medium instruction, students' linguistic challenges, four-skill
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Dünya genelinde, Türkiye gibi İngilizcenin ana dil olmadığı ülkelerde yükseköğretimde İngilizce diliyle eğitim veren programlara talep artmaktadır. Ancak, farklı bağlamlarda ve öğrenci gruplarında İngilizce eğitim programlarındaki öğrencilerin dil ile ilgili zorlukları kapsamlıca araştıran çalışmalar eksiktir. Bu çalışma, Türk öğrencilerin eğitim dili İngilizce olan programlarda karşılaştıkları dil zorluklarını inceleyerek bu araştırma boşluğunu doldurmayı amaçlamaktadır. Araştırma, İngilizce dil becerilerindeki farklı zorlukları ve bunların akademik başarıya etkisini araştırmaktadır. Devlet ve vakıf üniversitelerinde yer alan dört akademik bölümü, cinsiyet, öğrenim yılı, İngilizce eğitim dilinin yoğunluğu (%30 veya %100 İngilizce) ve önceki İngilizce eğitim deneyimi gibi değişkenleri dikkate alarak incelemektedir. Çalışma, nicel veri analiziyle yarı yapılandırılmış görüşmelerin tematik analizini birleştirerek, İngilizce eğitim alan öğrencilerin karşılaştığı zorlukları kapsamlı bir şekilde anlamayı hedeflemektedir. Bulgular, özellikle yazma ve konuşmanın, reseptif becerilere kıyasla daha zorlayıcı olduğunu göstermektedir. Konuşma hep en zorlayıcı beceri olarak ortaya çıkmaktadır. Cinsiyet, İngilizce eğitim dilinin yoğunluğu (%30 veya %100 İngilizce), üniversite türü, önceki İngilizce eğitim deneyimi ve öğrenim yılı, dil becerilerinde algılanan zorlukları etkilemektedir. Kadın öğrenciler, vakıf üniversitesi öğrencileri ve Matematik, Fizik ve Yaşam Bilimleri bölümünde okuyanlar ek zorluklarla karşılaşmaktadır. %30 İngilizce eğitim alan öğrenciler ve hazırlık sınıfı eğitimi görenler daha fazla zorluk yaşamaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler, öğrencilerin yabancı kelimeleri anlama, kendini ifade etme, dil bilgisi eksiklikleri ve dersleri takip etme konularında zorluklar yaşadıklarını göstermektedir. Bu zorlukları aşmak için kullandıkları stratejiler arasında bağlamdan anlam çıkarma, araştırma yapma ve çevrimiçi kaynakları kullanma bulunmaktadır. Bulgular, bu zorlukların ele alınmasının ve öğrencilerin dil becerilerini geliştirmek için desteğin önemini vurgulamaktadır. Bu çalışma, İngilizce eğitim alan Türk öğrencilerin karşılaştığı dilsel zorlukların kapsamlı bir analizini sunarak, yükseköğretimde akademik başarılarını ve İngilizce öğrenimlerini geliştirmek için öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The demand for English-Medium Instruction (EMI) in higher education has been increasing worldwide, including in non-Anglophone countries such as Turkey. However, there is a lack of comprehensive studies investigating the language-related challenges faced by students in EMI programs, particularly in diverse settings and student populations. This study aims to address this research gap by examining the linguistic difficulties encountered by Turkish students studying in EMI programs. The research explores the challenges in different English language skills and their impact on academic achievement. It investigates four academic divisions across state and foundation universities, considering variables such as gender, year of study, type of EMI and prior EMI experience. The study combines quantitative data analysis with thematic analysis of semi-structured interviews to provide a comprehensive understanding of the challenges faced by EMI students. The findings indicate that productive skills, especially writing and speaking respectively, pose greater challenges compared to receptive skills. Speaking consistently emerges as the most challenging skill. Gender, type of EMI, type of university, prior EMI experience, and year of study influence the perceived difficulties in language skills. Female students, students in foundation universities, and those in MLPS departments face additional challenges. Partial EMI students and those who took preparatory classes encounter more difficulties. The semi-structured interviews reveal students' struggles with unfamiliar words, expression limitations, grammar knowledge gaps, and difficulties in following lectures. Strategies employed by students to overcome these challenges include inferring the meaning from the context, research, and utilizing online resources. The findings underscore the importance of addressing these challenges and providing support to enhance students' language proficiency for success in EMI courses. This study contributes to the literature by offering a comprehensive analysis of the language-related challenges faced by Turkish EMI students and providing practical implications to improve their academic success and English language learning in higher education.