İşletmelerde sembolik (simgesel) şiddetin ölçülmesine yönelik bir ölçek geliştirme çalışması
A scale development study to measure symbolic violence in business
- Tez No: 810533
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHSİN MURAT YAŞLIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Sembolik Şiddet, Simgesel Şiddet, Ölçek Geliştirme, İşletmelerde Şiddet, Violence, Symbolic Violence, Scale Development, Violence in Businesses
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Şiddet eylemi gerek içinde bulunduğumuz dönemi tariflerken gerekse geçmiş yüzyıllarla ilgili sosyal, kültürel, ekonomik yaşanmışlıkları aktarırken dilimize pelesenk olmuş ve yıkıcı etkilerini gün geçtikçe sarsıcı bir şekilde hissettiğimiz bireysel ve toplumsal düzlemdeki temel gerçekliklerimizden bir tanesidir. Ne yazıktır ki şiddetin olmadığı bir dünyayı hayal etmek neredeyse imkansızdır. Şiddetin her türüne yönelik farkındalık geliştirmek, azaltmak ve ortadan kaldırabilmek adına mücadele yöntemleri geliştirmeye yönelik girişimlerde bulunmak temel insani görevlerimizdendir. Farkındalık oluşturmayarak mücadele yöntemi geliştirmediğimiz her an, şiddet kendini yeniden üretmeye devam edecek, eşitsiz ilişkiler çoğalarak normalizasyon gerçekleşecektir. Böylelikle şiddet döngüsü her defasında başa dönerek kendini tekrarlayacaktır. Şiddetin fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik türleri başta olmak üzere çokça biçimi bulunmaktadır. Türlerin çoğu birbirleriyle etkileşim halindedir. Bir türün varlığı diğerini doğurmakta, bir türün uygulanıyor olması diğer türü tetiklemektedir. Sembolik (simgesel) şiddet de etkisi son derece yıkıcı olan türlerden biridir. Yıkıcı olmasının temel sebeplerinden biri farkına varılmasının oldukça güç olmasından kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada, etkisi oldukça yıkıcı olan bu şiddet türünün varlığını ortaya çıkarabilmek adına iki ayrı ölçek geliştirilmiştir. Şiddet ortaya çıkarılırsa görünürlüğü ve bilinirliği artacağından eylemin azaltılması için mücadele yöntemleri geliştirilebilecek ve ortadan kaldırılması için çalışmalar yapılabilecektir. İşte bu azaltma ve ortadan kaldırma çalışmalarının başlaması için önce şiddetin varlığını tespit etmek gereklidir. Bu araştırmada işgörenlerin işyerlerine ve yöneticilerine yönelik iv sembolik şiddet farkındalıklarını tespit edip sembolik şiddeti ortaya çıkarabilmek adına iki ayrı ölçek geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda işyerinin yapısından kaynaklanan sembolik şiddete ve yöneticilerin yönetim uygulamalarından kaynaklanan gerekçelerle meydana gelen sembolik şiddete yönelik farkındalık oluşturmak bu çalışmanın temel çıktısıdır.
Özet (Çeviri)
The act of violence is a word we use constantly, both when describing the period we live in and when conveying the social, cultural and economic experiences of the past centuries, and it is one of our basic realities at the individual and social level, whose devastating effects we feel day by day. Unfortunately, it is almost impossible to imagine a world without violence. It is one of our basic humanitarian duties to take initiatives to develop methods of struggle in order to raise awareness of all forms of violence, reduce and eliminate it. Whenever we do not develop a method of struggle by raising awareness, violence will continue to reproduce itself, and normalization will occur by increasing unequal relations. Thus, the cycle of violence will repeat itself every time. There are many forms of violence, especially physical, sexual, economic and psychological types. Most species interact with each other. The existence of one species gives rise to another, and the practice of one species triggers the other. Symbolic violence is also one of the extremely destructive types of violence. One of the main reasons why it is destructive is that it is very difficult to notice. In this study, two different scales were developed in order to reveal the existence of this type of violence, which has a very destructive effect. If violence is revealed, its visibility and awareness will increase, and methods of struggle can be developed to reduce the action and efforts can be made to eliminate it. In order for these reduction and elimination efforts to begin, it is necessary to first detect the existence of violence. It is aimed to develop two separate scales in order to determine the symbolic violence perceptions of the employees towards their workplaces and managers and to reveal the symbolic violence. In this context, the main output of this study is to raise awareness about symbolic violence arising from the structure of the vii workplace and the symbolic violence that occurs due to the reasons arising from the management practices of the managers.