Geriatrik hasta grubunda SCORE2-OP kardiyovasküler hastalık risk skorlama sistemi kullanılarak hesaplanan 10 yıllık kardiyovasküler morbidite ve mortalite riski ile depresyon düzeyi ilişkisi
The relationship between depression and the 10-year cardiovascular morbidity and mortality risk calculated using the SCORE2-OP cardiovascular disease risk scoring system in the geriatric patient group
- Tez No: 810669
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TİJEN ACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Geriatri, Kardiyovasküler risk, SCORE2-OP, Depression, Geriatric, Cardiovascular risk, SCORE2-OP
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş: Avrupa Kardiyoloji Derneği kardiyovasküler hastalıkların (KVH) önlenmesi için kardiyovasküler risk tahmin modellerinin kullanılmasını önermektedir. Yetişkinlerde çok sayıda risk tahmin modeli tanımlanmasına rağmen bu yöntemler yaşlılarda doğru sonuçlar vermemektedir. Yaşlılar için yakın zaman önce risk tahmininde Systematic Coronary Risk Evaluation-2 Older Persons (SCORE2-OP) (Yaşlılar için Sistematik Koroner Risk Değerlendirme-2) tanımlanmıştır. Kardiyovasküler hastalıklara benzer şekilde geriatrik popülasyonda depresyon sıklığı da yüksektir. Depresyon ve kardiyovasküler hastalıklar arasında kompleks bir ilişki vardır. Bu çalışmanın amacı yaşlılarda SCORE2-OP ile hesaplanan kardiyovasküler risk seviyesi ile depresyon düzeyi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran 70 yaş ve üzeri 160 hasta çalışmaya dahil edildi. Kardiyovasküler hastalık öyküsü olanlar çalışmadan dışlandı. 10 yıllık kardiyovasküler hastalık riski SCORE2-OP ile, depresyon riski ise 15 maddelik Yesavage Geriatrik Depresyon Ölçeği (YGDÖ) ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 75,6 ± 4,3 yıl idi (70-90 yaş aralığında). Katılımcıların %51,9'u kadın, %48,1'i erkekti. SCORE2-OP skoruna göre hastaların %35,6'sında 10 yıllık kardiyovasküler hastalık riski yüksek, %64,4'ünde ise çok yüksekti. Orta-düşük risk grubunda ise hiç hasta yoktu. YGDÖ skoruna göre olguların %49,4'ünde depresyon mevcuttu, %32,5'inde hafif, %9,4'ünde orta, %7,5'inde ise ağır şiddette depresyon mevcuttu. 10 yıllık kardiyovasküler hastalık riski çok yüksek ve yüksek olan olgular arasında YGDÖ skoru benzer düzeydeydi (p=0,271). Kardiyovasküler hastalık riski çok yüksek olanların %51,5'inde, yüksek olanların ise %45,6'sında depresyon mevcuttu (p=0,479). SCORE2-OP ile YGDÖ skorları arasında anlamlı korelasyon izlenmedi. Depresyon sıklığı kadınlarda erkeklerden daha fazla idi (%63,3-%36,7, p=0,004). Sonuç: Geriatrik popülasyonda depresyon ve 10 yıllık kardiyovasküler hastalık riski oldukça yüksek seyretmektedir ancak depresyon ile kardiyovasküler hastalık riski arasında belirgin bir ilişki izlenmedi. Yaşlılarda depresyon ile kardiyovasküler hastalık arasındaki ilişki düşünüldüğünden daha kompleks olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The European Society of Cardiology suggests the use of cardiovascular risk prediction models to prevent cardiovascular disease (CVD). Although many risk estimation models have been described in adults, they do not provide accurate results in the elderly population. Fortunately, Systematic Coronary Risk Evaluation-2 older persons (SCORE2-OP) was recently defined for risk estimation in the elderly. The prevalence of depression is high in geriatric patients, similar to cardiovascular diseases. There is a complex relationship between depression and cardiovascular diseases. The aim of this study is to evaluate the relationship between SCORE2-OP risk level and depression level in the elderly. Material and Methods: In this study, we included 160 patients over 70 years old who applied to Ankara Ataturk Sanatorium Training and Research Hospital Family Medicine. Those with a history of cardiovascular disease were excluded from the study. The 10-year cardiovascular risk calculation was performed with SCORE2-OP, and depression screening was performed with 15-item Yesavage Geriatric Depression Scale (YGDS). Results: The mean age of the patients was 75.6 ± 4.3 years (70-90 years). 51.9% of the participants were female, 48.1% were male. According to the SCORE2-OP score, 35.6% had a high and 64.4% had a very high 10-year cardiovascular risk. There was no patient in the low-intermediate risk group. According to the YGDS score, 49.4% of the participants had depression, 32.5% had mild, 9.4% had moderate, and 7.5% had severe depression. The YGDS score was similar between those with very high and high 10-year cardiovascular disease risk (p=0.271). Depression was present in 51.5% of patients with very high cardiovascular risk and in 45.6% of patients with high cardiovascular risk (p=0.479). No significant correlation was observed between SCORE2-OP and YGDS score. The frequency of depression was higher in women (%63.3-%36.7, p=0.004). Conclusion: The risk of depression and 10-year cardiovascular disease risk in the geriatric population is considerably higher. However, there is no significant relationship between depression and cardiovascular disease risk. The relationship between depression and cardiovascular disease in the elderly may be more complex than previously thought.