Endometriyal patolojilerin tanısında transvajinalultrasonografi, salin infüzyon sonohisterografi vehisteroskopi yöntemlerinin tanısal değerliliklerininaraştırılması
Investigation of the diagnostic valuation of transvaginal ultrasonography, saline infusion sonohysterography and hysteroscopy methods in the diagnosis of endometrial pathologies
  1. Tez No: 810670
  2. Yazar: ONUR NUMAN
  3. Danışmanlar: DR. AYŞE DENİZ ERTÜRK COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Anormal uterin kanama, transvajinal ultrasonografi, salin infüzyon sonohisterografi, histeroskopi, Abnormal uterine bleeding, transvaginal ultrasonography, saline infusion sonohysterography, hysteroscopy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Çeşitli yakınmalarla kliniğimze başvuran ve histeroskopi uygulanan 140 hastanın klinik özelliklerinin değerlendirilmesi, transvajinal ultrasonografi, salin infüzyon sonohisterografi ve histeroskopi bulgularının histopatoloji sonuçları ile karşılaştırılarak bu tanı yöntemlerinin intrauterin patolojilerde diagnostik değerlerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:. Histeroskopi yapılan hastaların tıbbi özgeçmişleri ve hasta dosyaları Ocak 2008 - Haziran 2014 İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bilgisayar veri tabanından tespit edilerek, arşiv kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Histeroskopi için testin duyarlılığı %92,06, özgüllüğü %28,57, PPD %92,06, NPD %28,57 olarak görülmektedir. Doğruluk oranı %85,71 dir. LR (+) oranı 1,29; LR (-) oranı ise 0,28 olarak saptanmıştır. Yöntemin hiperplazi için özgüllüğü %97,37, NPD'si ise %26,62 olarak görülmektedir. Endometriyal polip için duyarlılığı %89,22, özgüllüğü %44,74, PPD'si %81,25 ve NPD'si ise %60,71 olarak bulunurken submüköz myom için ise duyarlılığı %61,53, özgüllüğü %96,06, PPD'si %61,53 ve NPD'si ise %96,06 olarak saptanmıştır. Sonuçlar: Histeroskopi öncesinde transvajinal ultrasonografi ve salin infüzyon sonografi kombinasyonu ile tanının desteklenmesi önerilebilir. Buna rağmen ofis histeroskopinin altın standart yöntem olarak geçerliliğini koruduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the clinical characteristics of 140 patients suffering from several symptoms whom underwent hysteroscopy and compare the findings of transvaginal ultrasonography, saline infusion sonohysterography and hysteroscopy with the histopathological results to measure diagnostic values of each technique in intracavitary abnormalities. Matherial and Methods: The research was designed as a prospective study. The medical records and patient files whom underwent hysteroscopy were detected in Istanbul Haydarpasa Numune Training and Research Hospital between the dates of January 2008 and June 2014. The datas extracted were assembled in archive records. Results: The sensitivity of hysteroscopy was found 92,0%, specificity was 28,5%, positive predictive value (PPV) was 92,0%, negative predictive value (NPV) was 28,5%, LR (+) was 1,29 and LR (-) was 0,28. The specificity of the technique was 97,3% and NPV was 26,2% for detecting the hyperplasia. And the sensitivity, specificity, PPV and NPV were 89,2%, 44,7%, %81,2 and 60,7% for the endometrial polyps, and 61,5%, 96,0%, 61,5% and 96,0% for the submucose myomas, respectively Conclusion: It is recommended that transvaginal ultrasonography and saline infusion sonohysterography should be performed if a hysteroscopical surgery is planned. We still think that the hysteroscopy is the gold standart to evaluate the intrauterine cavity and its abnormalities.