Ergenlerde akademik motivasyon ve öznel iyi oluş ilişkisinde girişimcilik eğiliminin düzenleyici rolü
Regulatory role of entrepreneurship tendencies in the relationship between academic motivation and subjective well-being in adolescents
  1. Tez No: 810750
  2. Yazar: ABDULKADİR GÜLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİROL ALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Motivasyon, Öznel İyi Oluş, Girişimcilik Eğilimi, Academic Motivation, Subjective Well-Being, Entrepreneurial Tendency
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, ortaöğretim düzeyinde öğrenim gören ergenlerin akademik motivasyonları ile öznel iyi oluşları arasındaki ilişkide girişimcilik eğilimlerinin düzenleyici rolü incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini 10, 11 ve 12. sınıflarda öğrenimlerine devam eden 549 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Ergen Öznel İyi Oluş Ölçeği (EÖİOÖ), Akademik Motivasyon Ölçeği (AMÖ) ve Girişimcilik Yeterlilikleri Ölçeği (GYÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde ilk olarak betimsel istatistikler yapılmış, ardından değişkenler arası ilişkileri belirlemek amacıyla korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma verilerinin normal dağılıp dağılmadığının incelemek amacıyla normallik dağılımı testi uygulanmış, basıklık ve çarpıklık değerleri elde edilmiş ve verilerin normal dağıldığı görülmüştür. Araştırmada frekans analizi, tanımlayıcı istatistikler, ikili gruplar için bağımsız t-testi, korelasyon analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), hiyerarşik regresyon analizleri analizleri yapılmıştır. Araştırma bulgularında akademik motivasyon ve öznel iyi oluş değişkenleri arasındaki korelasyon katsayısı r=.29 olarak bulunmuş ve pozitif yönlü ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişkinin varlığından söz görülmektedir. Girişimcilik eğilimi ve öznel iyi oluş değişkenleri arasındaki korelasyon katsayısı r=.36 olarak bulunmuş ve pozitif yönlü ve orta düzeyde anlamlı bir ilişkinin varlığı görülmektedir. Araştırmanın bir diğer problemi olan girişimcilik eğiliminin düzenleyici rolü ise anlamlı bir fark oluşturmamıştır. Girişimcilik eğilimi, öznel iyi oluş ve akademik motivasyon arasında düzenleyici rol olarak görev yapmamaktadır. Araştırmanın bulguları literatür çerçevesinde ele alınmış ve tartışılmıştır. Araştırma bulgularından hareketle öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the moderating role of entrepreneurial tendencies in the relationship between academic motivation and subjective well-being of adolescents studying at secondary education level was examined. The sample of the research consists of 548 high school students who continue their education in the 10th, 11th and 12th grades. As data collection tools, Adolescent Subjective Well-Being Questionnaire (AÖİÖÖ), Academic Motivation Scale (AME) and Entrepreneurship Competence Scale (EDS) were used. In the analysis of the data, firstly, descriptive statistics were made, and then correlation analysis was performed to determine the relationships between the variables. In order to examine whether the research data are normally distributed or not, the normality distribution test was applied, the kurtosis and skewness values were obtained and it was seen that the data were normally distributed. Frequency analysis, descriptive statistics, independent t-test for paired groups, correlation analysis, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), hierarchical regression analyzes were performed in the study. In the research findings, the correlation coefficient between academic motivation and subjective well-being variables was found to be r=.29, and it is seen that there is a positive and low-level significant relationship. The correlation coefficient between entrepreneurial tendency and subjective well-being variables was found to be r=.36, and there is a positive and moderately significant relationship. The regulatory role of entrepreneurship tendency, which is another problem of the research, did not make a significant difference. Entrepreneurial disposition does not act as a moderator between subjective well-being and academic motivation. The findings of the research were handled and discussed within the framework of the literature. Suggestions are presented based on the research findings.