Sağlıklı bireylerde hipnotik zihin durumunun elektrofizyolojik özellikleri
Eletrophysiological features of hypnotic state in healty volunteers
  1. Tez No: 810766
  2. Yazar: METİN ÇINAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR TAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hypnosis, EEG, ERP, Oddball, P300, N200
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Hipnoz; kişinin doğal, sosyal ve psikolojik özelliklerine bağlı olarak uygun zaman ve mekâna bağlı olarak alması gereken önerileri kabul ettiği ve uyguladığı bir durum olarak kabul edilir. Beyin görüntüleme tekniklerinin artması ile birlikte hipnozun nöropsikolojik özelliklerini de görüntülemek mümkün olmuştur. Bu doktora tezinde hipnozun nöropsikolojik özellikleri araştırılmıştır. Bu çalışma sağlıklı bireylerde hipnotik zihin durumunun elektrofizyolojik özelliklerini incelemektedir. Bu bağlamda araştırmanın amacı telkine yatkın bireylerin hipnoz esnasında beyninde hangi bölgede ne gibi bir değişiklik olacağının ve hipnotik durumda kişinin dikkat parametrelerinde bir değişim meydana gelip gelmeyeceğinin tespit edilmesidir. 18 – 55 yaş aralığında, sağlıklı, telkine yatkın 34 birey alınmış; bu kişilere oddball paradigmasıyla EEG çekilmiştir. 17 kişiye sırasıyla hipnozlu ve hipnozsuz EEG ve oddball uygulanmıştır, 17 kişiye sırasıyla hipnozsuz ve hipnozlu uygulanmıştır. Verileri sağlıklı olan 24 katılımcı analize tabi tutulmuştur. Grupları karşılaştırdığımızda P300 aktivitelerinde yükselişte herhangi bir anlamlı azalma olmadığı görülmüştür. N200 aktivitesinde azalışta anlamlı bir fark bulunamamıştır. Anahtar Kelimler: Hipnoz, EEG, ERP, Odball, P300, N200
Özet (Çeviri)
ELETROPHYSIOLOGICAL FEATURES OF HYPNOTIC STATE IN HEALTY VOLUNTEERS Hypnosis is treated as state of mind in which an individual depending his/her social and psychological features follows suggestions and applies the requirements in relation to time and space. With the advancement in the field of brain-imagining techniques, viewing neuropsychological features of hypnosis has become a possibility. This doctoral thesis investigates the neuropsychological properties of hypnosis. The present study examines electrophysiological features of hypnotic minds of healthy individuals. In this regard, this study aims to detect whether there is a change in and if yes, in what region of the mind of suggestible individuals during hypnosis and there is a change in attention and awareness parameters of participants. Using a correlational design, 34 healthy, suggestive individuals between the ages of 18 - 55 were included in the study. These participants have gone through an EEG procedure using the oddball paradigm. EEG and oddball were administered to 17 participants with and without hypnosis. 17 participants were administered without and with hypnosis. 24 participants whose data was clear were included in the analyses. When the groups were compared, it was seen that there was no significant decrease in the increase in P300 activities. There was also no significant difference in the decrease in N200 activity.