Koroner arter hastalığı raporlamave data sistemi kategorilerinin sol atrial apendiks morfolojisiyle ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of coronary artery disease reporting and data system categories and left atrial appendix morphology
- Tez No: 810831
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sol atrial apendiks, CAD-RADS, morfoloji, Left atrial appendage, CAD-RADS, morphology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı Koroner Bilgisayarlı Tomografi Anjiografi (BTA) kullanarak sol atrial apendiks (SAA) morfolojisi ile Koroner Arter Hastalığı Rapor-lama Ve Data Sistemi (CAD-RADS) arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışmaya 103'ü erkek, 108'i kadın olmak üzere 211 hasta dahil edildi. İş istasyonu (GE, Advan-tage Workstation 5, ABD) kullanılarak hastaların CAD-RADS, SAA morfolojisi, hacmi, ostium çapı hesaplandı. 211 hastanın 84'ünde (%39.8) Cactus, 64'ünde (%30.3) Chinckenwing, 36' sında (%17.1) Cauliflower, 17'sinde (%8.1) Windsock ve 9'unda (%4.3) Seahorse atrial apendiks morfolojisi tespit edildi. Ayrıca, CAD-RADS skoru 0 olan 30 (%14.2), 1 olan 54 (%25.5), 2 olan 58 (%27.4), 3 olan 36 (%17), 4 olan 27 (%12.7) ve 5 olan 6 (%2.8) hasta bulunmaktaydı. Hastaların SAA morfoloji-siyle CAD-RADS kategorileri arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p=0.62) SAA mor-folojisi ile CAD-RADS skoru dolayısıyla koroner arter hastalığı ile ilişki saptanma-mıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relati-onship between left atrial appendage (LAA) morphology and Coronary Artery Disease Reporting and Data System (CAD-RADS) using Coronary Computed Tomography Angiography (CTA). A total of 211 patients, 103 men and 108 women, were included in the study. CAD-RADS, LAA morphology, volume, and ostium diameter of the pa-tients were calculated using a custom workstation (GE, Advantage Workstation 5, USA). Of 211 patients, 84 (39.8%) Cactus, 64 (30.3%) Chinckenwing, 36 (17.1%) Cauliflower, 17 (8.1%) Windsock and 9 (4.3%) Seahorse atrial morphology were de-tected. In addition, the CAD-RADS scores were 0 for 30 (14.2%), 1 for 54 (25.5%), 2 for 58 (27.4%), 36 for 3 (17%), 27 (12.7%) for 4, and 6 (2.8%) for 5 patient was pre-sent. No significant correlation was found between the LAA morphology of the pati-ents and the CAD-RADS categories (p=0.62). No correlation was found with coronary artery disease due to LAA morphology and CAD-RADS score.