1980 sonrası batı resminde figür ve mekân
Figure and space in post-1980 western art
- Tez No: 810874
- Danışmanlar: PROF. S. ÖZLEM ÜNER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Figür, Mekân, Çağdaş Sanat, Postmodern, Resim, Figure, Space, Contemporary Art, Postmodern, Painting
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu eser metninde öncelikle mekân kavramı üzerine durulmuştur. Tarih öncesinden modernizme dek akımlar ve üsluplar bazında figür ve mekân kullanımına genel olarak değinilmiştir. Modernizm ile derinlik kazanmaya başlayan çalışmada 20. Yüzyılın ilk yarısı genel itibari ile ele alınmıştır. 1960'lı yıllarda modernizmden postmodernizme geçiş süreci incelenmiş, günümüz sanatçılarının önde gelen figüratif eserleri mercek altına alınmıştır. Zaman içinde geçişler yapılmış, özellikle 80'li yılları yaratan 60'larda soyut ve figüratif çatışmasının eridiği yeni figürasyon sergilerine, Londra Okulu'na ve 80'ler bazında Yeni Dışavurumculuğa ağırlık verilerek gerek bir akım içinde, gerek bireysel çalışan sanatçıların çağdaş eserleri incelenmiştir. Ayrıca 90'lı yıllarda Leipzig'de eğitim gören sanatçıların 2000'lerde ortaya çıkmasıyla gündeme gelen Leipzig Okulu ve son dönemlerde figüratif resimde görünür olan farklı ülkelerden sanatçıların uluslararası karma sergileri etrafında biçimlenen çalışmada, günümüz sanatçıları seçtikleri konular göz önüne alınarak belirli kategorilerde incelenmiştir. Bu bağlamda bir çok önemli sanat manifestosu, sanatçıların kendi söylemleri, inisiyatifler, okullar ve bunları takip eden sergiler, oluşumlar ve yayınlardan faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the text of this work, first of all, the concept of space is emphasized. The use of figures and spaces on the basis of movements and styles from prehistory to modernism has been mentioned in general. The first half of the 20th century is generally discussed in the study, which started to gain depth with modernism. The transition process from modernism to postmodernism in the 1960s was examined, and the leading figurative works of today's artists were examined. Transitions have been made over time, and contemporary works of artists working both within a movement and individually, have been examined by focusing on the new figuration exhibitions, the London School, and the New Expressionism on the basis of the 80s, especially in the 60s that created the 80s. In addition, the Leipzig School, which came to the fore with the emergence of the artists who studied in Leipzig in the 90s in the 2000s, and the international group exhibitions of artists from different countries who have been visible in figurative painting recently, today's artists were examined in certain categories, taking into account the subjects they chose. In this context, many important art manifestos, artists' own discourses, initiatives, schools and the following exhibitions, formations and publications were used.