Üniversite öğrencilerinde rekreasyonel akış deneyiminin mutluluk üzerine etkisi
The effect of recreational flow experience on happiness in university students
  1. Tez No: 811180
  2. Yazar: GÖZDE DEMİRAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyonel akış deneyimi, mutluluk, üniversite öğrencisi, Recreational flow experience, happiness, university student
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin rekreasyonel akış deneyimlerinin mutluluk üzerine etkisini araştırmak, bu değişkenlerin demografik özellikler ile farklılıkları olup olmadığını incelemektir. Araştırma nicel yöntemler ile gerçekleştirilmiştir ve ilişkisel tarama modelinden yararlanılmıştır. Araştırmaya Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 410 öğrenci kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenerek katılmıştır. Verilerin elde edilmesinde kişisel bilgi formu, rekreasyonel akış deneyimlerinin düzeyini belirlemek için Ayhan, Eskiler ve Soyer (2020) tarafından geliştirilen Rekreasyonel Akış Deneyimi Ölçeği (RAD) ve bireylerin mutluluk düzeylerini değerlendirmek amacıyla da Demirci ve Ekşi (2018) tarafından geliştirilen Mutluluk Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında yüzyüze anket tekniği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans (ANOVA) analizi, Pearson korelasyon ve Regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde üniversite öğrencilerinin rekreasyonel akış deneyimleri ile mutluluk düzeyleri arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, rekreasyonel akış deneyiminin mutluluk düzeyi üzerinde anlamlı yordalayıcı güce sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of recreational flow experiences of Sakarya University of Applied Sciences Faculty of Sport Sciences students on happiness and to examine whether these variables differ with demographic characteristics. The research was carried out with quantitative methods and the relational screening model was used. 410 students studying at Sakarya University of Applied Sciences Faculty of Sport Sciences participated in the research by being determined by convenience sampling method. A personal information form was used to obtain the data, the Recreational Flow Experience Scale (RAD) developed by Ayhan, Eskiler and Soyer (2020) to determine the level of recreational flow experiences, and the Happiness Scale developed in Demirci and Ekşi (2018) to evaluate the happiness levels of individuals. Face-to-face survey technique was used to collect data. Independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation and Regression analyzes were used to evaluate the data. When the findings of the study were examined, it was determined that there was a moderately significant positive correlation between the recreational flow experiences of university students and their happiness levels. As a result, it has been determined that recreational flow experience has a significant predictive power on the level of happiness.