Trombofili araştırması yapılan hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients undergoing thrombophilia research
  1. Tez No: 811255
  2. Yazar: İBRAHİM KURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ANDIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Romatoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Rheumatology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Trombofili, etyoloji, gebelik kaybı, kalıtsal, mutasyon, tedavi, Thrombophilia, aetiology, pregnancy loss, inherited, mutation, treatment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çalışmamızda trombofili etyolojisinin araştırılmasında kullanılan tanısal testlerin, elde edilen bulguların, test sonuçlarının etyolojiyi açıklama oranlarının, tanısal testlerin hastaların tedavi ve tedavi sürelerine olan katkısının ortaya konması amaçlanmıştır. 01.01.2019–31.12.2020 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesindeki poliklinik ve servislerde trombofili etyolojisi araştırılmış olan 275 hasta retrospektif olarak taranmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların % 68'inde etyolojiyi açıklayacak herhangi bir neden tespit edilememişken; % 22'sinde trombofili etyolojisinin ön planda kalıtsal nedenlerle ilişkili olduğu düşünülmüştür. MTHFR, PAI-1, FXIII ve FVR gen mutasyonlarının yaygın olarak istendiği ancak etyolojik faktör olarak kabul edilmediği görülmüştür. Gebelik komplikasyonlarından en çok gebelik kaybı nedeniyle trombofili araştırıldığı (% 95) ve genetik mutasyon analizi çalışılan hastaların % 21'inde etyolojide kalıtsal nedenlerin suçlandığı tespit edilmiştir. Bu hastalarda FVL homozigot ve heterozigot mutasyonları etyolojide ilk sırada yer almasına rağmen bu nedenlerin gösterilmesi gebelikte antikogülan tedavi kararını etkilememiştir. Genel çalışma popülasyonunda ise FVL gen mutasyonu, protein C ve S eksikliği, lupus antikoagülan pozitifliği istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde antikoagülasyon kararını etkilemekteydi. Pozitif çıksa da etyolojide anlamlı kabul edilmeyen bazı genetik mutasyonların paket halinde istenmesi gereksiz tetkik yapılmasına; antikoagülasyon kararını ve süresini etkilemeyecek tetkiklerin çalışılması da kaynakların gereksiz harcanmasına neden olmaktadır. Hastaların takip ve tedavi planlarının kılavuzlara uygun hareket edilerek ve hasta bazında bireyselleştirilerek yapılması uygun bir yaklaşım olacaktır.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to reveal the diagnostic tests used in the investigation of the etiology of thrombophilia, the findings obtained, the rates of explaining the etiology of the test results, and the contribution of diagnostic tests to the treatment and treatment duration of patients. Between 01.01.2019 and 31.12.2020, 275 patients whose etiology of thrombophilia was investigated in the outpatient clinics and wards of Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine were retrospectively reviewed. In 68% of the patients included in the study, no cause could be identified to explain the etiology, while in 22%, the etiology of thrombophilia was thought to be primarily related to hereditary causes. It was observed that MTHFR, PAI-1, FXIII and FVR gene mutations were commonly requested but not accepted as etiologic factors. Among pregnancy complications, thrombophilia was most commonly investigated due to pregnancy loss (95%) and hereditary causes were blamed for the etiology in 21% of patients in whom genetic mutation analysis was performed. Although FVL homozygous and heterozygous mutations ranked first in the etiology in these patients, the demonstration of these causes did not affect the decision of anticoagulant treatment in pregnancy. In the general study population, FVL gene mutation, protein C and S deficiency, and lupus anticoagulant positivity statistically significantly affected the anticoagulation decision. Ordering some genetic mutations, which are not considered significant in the etiology even if they are positive, in a package leads to unnecessary tests, and performing tests that do not affect the decision and duration of anticoagulation leads to unnecessary expenditure of resources. It would be an appropriate approach to make the follow-up and treatment plans of patients in accordance with the guidelines and individualized on a patient basis.