Kentsel sürdürülebilirlik bağlamında Kastamonu ili, merkez ilçesi mimari mirasının korunması ve değerlendirilmesi
In the context of urban sustainability Kastamonu province, central district architectural heritage protection and evaluation
- Tez No: 811258
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JÜLİDE EDİRNE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kastamonu, Mimari Miras, Sürdürülebilirlik, Architectural Heritage, Kastamonu, Sustainability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kentlerin hızlı değişimiyle birlikte yapılaşmanın artması, araç trafiğinin yoğunlaşması gibi sorunlar günümüzde sıkça karşılaşılan durumlardır. Kentteki değişim kültürün ve kimliğin kaybına da sebep olmaktadır. Kentsel sürdürülebilirlik kavramı, kentlerdeki değerlerin korunmasını ve sürdürülmesini amaçlamaktadır. Kentsel alanlardaki yapıların ve çevrenin sürdürülebilir niteliklere hizmet edecek şekilde kurgulanması gerekmektedir. Kastamonu ilinin merkez ilçesi mimari mirasının korunması ve değerlendirilmesi konusunda çalışmaya değerdir. Çalışmanın amacı, Kastamonu ilindeki mimari yapıların korunması, sürdürülebilir bir şekilde kullanılması ve gelecek nesillere aktarılması için öneriler sunmaktır. Bu tezde, öncelikle kentsel sürdürülebilirlik kavramı ve mimari mirasın korunması kavramları üzerinde durulmuştur. Ardından, Kastamonu ilinin tarihi ve kültürel özellikleri ele alınmış ve merkez ilçedeki mimari miras yapılarının tarihi ve mimari özellikleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. bu çalışmanın kapsamı, Kastamonu İli, Merkez İlçesi'ndeki mimari mirasın korunması ve değerlendirilmesi konusunda kentsel sürdürülebilirlik bağlamında bir analizi kapsamaktadır. Bu analiz, bölgenin tarihi, kültürel ve mimari değerlerinin belirlenmesi, korunması ve sürdürülebilirliği ile birlikte turizm açısından potansiyelinin değerlendirilmesini de içermektedir. Bu analizler literatürde karşılaşılan metinler, örnek projeler ve diğer veriler değerlendirilerek yapılmıştır. Saha araştırmalarıyla desteklenen çalışmada tarihi yapıların fiziksel durumları ve kullanım alanları incelenmiştir. Yapıların sürdürülebilirlikleri çevresel, sosyal ve ekonomik bakımdan değerlendirilirken çevresel faktörlerle olan ilişkileri, çevreyle uyumları, turizm açısından önemleri gibi konular da değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the rapid change of cities, problems such as the increase in construction and the intensification of vehicle traffic are frequently encountered situations today. The change in the city also causes the loss of culture and identity. The concept of urban sustainability aims to protect and sustain values in cities. The buildings and the environment in urban areas should be designed to serve sustainable qualities. It is worth working on the protection and evaluation of the architectural heritage of the central district of Kastamonu province. The aim of the study is to offer suggestions for the preservation, sustainable use and transfer of architectural structures in Kastamonu to future generations. In this thesis, first of all, the concept of urban sustainability and the protection of architectural heritage are emphasized. Then, the historical and cultural features of Kastamonu province were discussed and the historical and architectural features of the architectural heritage buildings in the central district were examined in detail. The scope of this study covers an analysis of the conservation and evaluation of the architectural heritage in the Merkez District of Kastamonu in the context of urban sustainability. This analysis includes the determination, protection and sustainability of the historical, cultural and architectural values of the region, as well as the evaluation of its potential in terms of tourism. These analyzes were made by evaluating the texts, sample projects and other data encountered in the literature. In the study supported by field studies, the physical conditions and usage areas of historical buildings were examined. While the sustainability of the buildings is evaluated in terms of environmental, social and economic aspects, issues such as their relations with environmental factors, their compatibility with the environment and their importance in terms of tourism are also evaluated.