Tertiary level Turkish EFL teachers' perceptions and experiences about self-initiated professional development
Yükseköğretim kurumlarında görev yapan Türk İngilizce öğretmenlerinin öz yönetimli mesleki gelişim algı ve deneyimleri
- Tez No: 811361
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİRDEVS TİJEN AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: mesleki gelişim, öz yönetimli mesleki gelişim, İngilizce öğretmenlerinin mesleki gelişim algıları, İngilizce öğretmenlerinin mesleki gelişim deneyimleri, professional development, self-initiated professional development, professional development perceptions of EFL teachers, professional development experiences of EFL teachers
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu araştırma, yükseköğretim kurumlarında görev yapan Türk İngilizce öğretmenlerinin öz yönetimli mesleki gelişim algı ve deneyimlerini keşfetmeyi ve bu algılarında demografik bilgilerine göre farklılıklar bulunup bulunmadığını araştırmayı hedeflemektedir. Bu karma yöntemli çalışma için nicel veriler 67 Türk İngilizce öğretmeninden bir anket kullanılarak, nitel veriler ise bu öğretmenlerin 14'ü ile gerçekleştirilen bire-bir görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Nicel verilerin analizi için betimsel ve çıkarımsal istatistik kullanılmış, nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Sonuçlara göre, katılımcılar öğretmenler arası iş birliğinin altını çizdiler ve mesleki gelişimin kendi bağlamlarına özgü olması, ihtiyaçlarına hitap etmesi, uygulanabilir bilgiler sağlaması ve onların güncel kalmasına yardım etmesi gerektiğini öne sürdüler. Buna ek olarak, aynı grup katılımcı, kendi mesleki gelişimlerinde daha otonom olmaları gerektiğini ve çalıştıkları kurumdan maddi, davranışsal ve zamansal açılardan destek görmeleri gerektiğini belirttiler. Sonuçlar, aynı zamanda yabancı dil olarak İngilizce öğretimi bölümlerinde lisans veya yüksek lisans derecesi olan öğretmenlerin, başka bölümlerde bu derecelere sahip olan veya yüksek lisans derecesi olmayan öğretmenlere kıyasla mesleki gelişimin süresine daha çok önem verdiğini gösterdi. Bunlara ek olarak, sonuçlar, deneyim ve sorunların meslektaşlarla paylaşılmasının en çok deneyimlenen, makale tartışma kulübüne katılımın ise en az deneyimlenen mesleki gelişim aktivitesi olduğunu ortaya koydu. Bunun yanı sıra, öğretmenler, yeterlilik kazanmak için sertifika/diploma programlarına katılımı çok yararlı bulurken, portfolyo hazırlığı en az fayda sağlanan mesleki gelişim aktivitesi olarak gösterildi.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore the perceptions and experiences of tertiary level Turkish ELF teachers regarding self-initiated professional development, and to find out if their perceptions differed according to their demographics. For this mixed-methods study, the quantitative data was collected from 67 Turkish EFL teachers through surveys, and one-on-one interviews were conducted with 14 of them. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the quantitative data, and for the analysis of the qualitative data, content analysis was used. The results showed that teachers valued collaboration greatly and thought professional development should be context-specific, address their needs, provide practical information and help them be up-to-date. They also asserted teachers should have more autonomy about their own professional development and receive financial, attitudinal, and time-related support from their institutions. The results also indicated that teachers having an undergraduate or graduate degree in teaching English as a foreign language put greater emphasis on the duration of professional development compared to the teachers who graduated from a non-TEFL program, did not have a master's degree or had a master's degree in a non-TEFL program. Moreover, sharing experiences and problems with colleagues was the most experienced professional development activity by the participants, whereas attending article discussion club sessions was the least experienced one. Moreover, teachers found attending certificate/diploma programs to gain teaching qualifications the most beneficial, but preparing portfolios was found to be the least useful professional development activity for them.