Sol klarnette kullanılan icra teknik ve analizleri
Performance techniques and analyses used in g clarinet
- Tez No: 811433
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRAK TARANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, Sol Klarnet, İcra, Teknik, Turkish music, Left clarinet, performance, technique
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ülkemizde yetişmiş farklı müzik dallarından birçok sol klarnet üstatları vardır. Bu üstatların her biri gökkuşağının farklı renkleri gibi klarnete tavır ve icra geleneği kazandırmışlardır. Küreselleşen Dünya Müziğinde ne yazık ki bu tür çalgılar da popüler icra tarzlarına yönelmişlerdir. Geleneksel icra giderek yok olmaya yüz tutmaktadır. Bu tezin konusunda, Türk Müziği sol klarnette bu zamana kadar meşk usulüyle kendisini yetiştirmiş, farklı icra tekniklerini klarnete kazandırmış, ender bulunan müzisyenlerin klarnet icra teknikleri ve analizleri incelenecektir. Yurt içinde veya yurt dışında sol klarnet eğitimi alan öğrenciler için, analiz edilen üstatların, sol klarnete kazandırdığı tavır ve icra analizlerini inceleyerek, kendi müzikalitesine katkı sağlayıp, sol klarnet icrasına ve sanatçılığına ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
There are many G clarinet masters from different music branches grown in our country. Each of these masters gave the clarinet a tradition of attitude and enforcement, like different colors of the rainbow. Unfortunately, such instruments have also turned to popular forms of execution in the globalizing World Music. Traditional enforcement gradually faces extinction. On this thesis, the clarinet performance techniques and analysis of the musicians who have been trained in Turkish Music left clarinet until this time, clarifying different performing techniques, and found in the leader will be examined. For students who study left clarinet at home or abroad, it will contribute to their musicality and shed light on the left clarinet execution and artist, examining the attitude and enforcement analysis of the analyzed masters.