Sustainable consumption behavior among young consumers: A gender-based perspective
Genç tüketicilerde sürdürülebilir tüketim davranışı: Cinsiyet temelli bakış
- Tez No: 811801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA TANRIKULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: tüketici davranışı, cinsiyet, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir tüketim davranışı ve genç tüketiciler, consumer behaviour, gender, sustainability, sustainable consumption behaviour, and young consumers
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, sürdürülebilir tüketim davranışı ve boyutları açısından kadın ve erkek tüketiciler arasında farklılıklar olup olmadığını incelemektir. Veriler, Türkiye'deki 18-29 yaş arası genç tüketicilerden çevrimiçi anket yoluyla elde edilmiştir. Tez çalışmasında elde edilen temel bulgular, sürdürülebilir tüketim açısından kadın ve erkek arasındaki davranışsal benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koymuştur. Daha spesifik olarak, gereksiz tüketim ve yeniden kullanım davranışı bağlamında cinsiyete özgü farklılıklar bulunmuştur. Bu tez çalışmasında tüketicilerin sürdürülebilir tüketimde cinsiyete özgü davranışlar sergileyip sergilemediğinin daha net ve doğru bir şekilde anlaşılabilmesi için sürdürülebilir tüketimin alt boyutları ile incelenmesinin önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Bu tez çalışmasının, gelişmekte olan pazarlarda sürdürülebilirlik, küresel pazarlama ve genç tüketicilerin tüketimi ile ilgilenenlere faydalı olması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study was to examine whether there are similarities/differences between males and female consumers in terms of sustainable consumption behavior and its dimensions. The data were obtained from young consumers aged 18-29 in Türkiye through an online survey. The main findings obtained in the thesis study revealed the behavioral similarities and differences between men and women in terms of sustainable consumption. More specifically, gender-specific differences were found in the context of unneeded consumption and reuse behavior. In this thesis, it was concluded that it is important to examine sustainable consumption with its sub-dimensions in order to understand more clearly and accurately whether consumers exhibit gender-specific behaviors in sustainable consumption. It is hoped to be useful to those interested in sustainability, global marketing and consumption of young consumers in emerging markets.