Irak toplumunda televizyon izleme alışkanlıklarının çözümlenmesi: Kerkük bölgesi örneği
Analysis of television watching habits in Iragi society: The case of Kirkuk region
- Tez No: 811875
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİLER DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Medya, Kerkük, Irak, Ortadoğu, televizyon, Media, Kerkuk, Iraq, Middle East, television
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı Irak toplumunda televizyon izleme alışkanlıklarının incelenmesidir. Bu kapsamda Kerkük bölgesi araştırmanın örneklemi olarak seçilmiştir. Katılımcıların televizyon izleme alışkanlıkları onların demografik özelliklerine göre karşılaştırılmıştır. Bu araştırmanın evrenini Irak Kerkük bölgesinde ikamet etmekte olan kişiler oluşturacaktır. Bu araştırmanın örneklemini ise Kerkük bölgesinde en az 20 yıldır ikamet etmekte olan ve farklı yaş, gelir, cinsiyet, eğitim durumunda olan 50 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından benzer çalışmalar örnek alınarak soruları uyarlanarak hazırlandığı bir anket formu uygulanmıştır. Bu anket formu iki bölümden oluşmaktadır. Anket formunun ilk bölümünde katılımcıların demografik özelliklerine yönelik sorular yer almaktadır. Anketin ikinci bölümünde ise katılımcıların televizyon izleme alışkanlıklarını ortaya koymak amaçlı sorular yer almaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular SPSS 23 istatistik programı kullanılarak analiz edilecektir. Bu program kapsamında anket sorularına frekans analizi ve çapraz ilişkilendirme analizleri uygulanarak, bulgular demografik özelliklere göre karşılaştırılacaktır. Irak medyasında eğlence, müzik gibi programların az yer alması, dünyada yaşanmakta olan olayların olduğu gibi yansıtılmaması, halkı Irak medyasına karşı güvensizleştirmiştir. Sonuç olarak Irak'ın birçok bölgesinde olduğu gibi Kerkük bölgesinde de yaşamakta olan kişilerin Irak medyasına karşı olumsuz bir tutum içinde olduğu görülmektedir. Kerkük bölgesinde yaşayan insanlar medyada sunulan haberlerin nesnel ve doğru olmadığını düşünmektedir Aynı zamanda haberlerde doğru bilgilerin yayınlanmadığına inanmaktadır. Aynı zamanda Irak medyasında insanları izlemeye teşvik edecek yeteri kadar yayın olmadığı görülmektedir. Bu nedenle Irak'ta medyanın toplumu etkileme gücünün yetersiz olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine television watching habits in Iraqi society. In this context, Kerkuk region was included in the research. The television watching habits of the participants were compared according to their demographic characteristics. The population of this research will be people residing in the Kerkuk region of Iraq. The sample of this research consists of 50 people who have been residing in the Kerkuk region for at least 20 years and have different ages, incomes, genders and education levels. As a data collection tool in the research, a questionnaire form prepared by the researcher by taking similar studies as an example and adapting the questions was applied. This questionnaire form consists of two parts. In the first part of the questionnaire, there are questions about the demographic characteristics of the participants. In the second part of the questionnaire, there are questions to reveal the television watching habits of the participants. The findings obtained as a result of the research will be analyzed using the SPSS 23 statistical program. Within the scope of this program, frequency analysis and cross-correlation analyzes will be applied to the survey questions and the findings will be compared according to demographic characteristics. The lack of coverage of programs such as entertainment and music in the Iraqi media and the fact that the events in the world are not reflected as they are made the public distrust the Iraqi media. As a result, it is seen that people living in Kerkuk, as in many parts of Iraq, have a negative attitude towards Iraqi media. People living in the Kerkuk region think that the news presented in the media is not objective and accurate. At the same time, they believe that correct information is not published in the news. Also it is seen that there are not enough broadcasts in the Iraqi media to encourage people to watch. For this reason, it is thought that the power of the media to influence the society in Iraq is insufficient.