Yüksek viskoziteli cam iyonomer simanın dentine olan makaslama bağlanma dayanımına farklı remineralizasyon ajanlarının etkisinin in vitro olarak değerlendirilmesi
An in-vitro evaluation of the effects of different remineralization agents on the shear bond strength of high-viscosity glass ionomer cement to dentine
  1. Tez No: 811925
  2. Yazar: AYÇA KURT BORAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSELİ GÜVEN POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentin, GDF, Makaslama Bağlanma Dayanımı, P11-4, Yüksek Viskoziteli Cam İyonomer Siman, Dentin, High-viscosity Glass Ionomer Cement, P11-4, SDF, Shear Bond Strength
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Kendiliğinden birleşen peptid P11-4, gümüş diamin florür (GDF), kazein fosfopeptid amorf kalsiyum fosfat (CPP-ACP) ve sodyum florür (NaF) verniklerin farklı yapısal içeriklerinin ve remineralizasyon ön işlemi sonrası restorasyon yapılana kadar geçen sürenin dentin dokusu ve yüksek viskoziteli cam iyonomer siman arasındaki makaslama bağlanma dayanımı üzerine etkisinin in vitro olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: 150 adet çekilmiş, gömülü üçüncü azı dişinden 15 tanesi sağlam dentin grubuna, demineralize edilen 135 örnekten 15 tanesi demineralize dentin grubuna rastgele dağıtılmıştır. Geriye kalan 120 örnek; Naf, GDF, CPP-ACP ve P11-4 vernik gruplarına 30'arlı olarak rastgele dağıtılmıştır. Vernikler uygulandıktan sonra her vernik grubu kendi içinde, 1. gün ve 15. gün restorasyon yapılacak gruplara rastgele dağıtılmıştır. Tüm numunelerin dentin yüzeyine, 4x5 mm boyutlarındaki silikon silindirik kalıplar yardımıyla yüksek viskoziteli cam iyonomer siman materyaliyle restorasyon yapılmıştır. Üniversal test cihazı yardımıyla makaslama bağlanma dayanımı ölçümleri yapılmıştır. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 programı kullanılmıştır. Parametrelerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro Wilks testi ile değerlendirilmiştir. Two-way ANOVA test ve post hoc Tukey testi parametrelerin karşılaştırılmasında kullanılmıştır. Bulgular: P11-4 vernik grupları; tüm gruplar arasında en yüksek bağlanma dayanımı değerini göstermiştir. Ardından GDF, CPP-ACP ve NaF vernik grupları gelmektedir. Remineralizasyon ön işleminin zamana bağlı etkisini incelemek amacıyla yapılan istatistiksel analiz sonucunda; sadece P11-4 vernik grubundaki artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Demineralize dentin dokusuna ön işlem olarak CPP-ACP, GDF ve P11-4 vernik uygulanması; yüksek viskoziteli cam iyonomer simanın dentine olan bağlanma dayanımını sağlam ve demineralize dentin dokusuna kıyasla, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde iyileştirmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the effect of the different structural contents of self-assembly peptide P11-4, silver diamine fluoride (SDF), casein phosphopeptide amorphous calcium phosphate (CPP-ACP), and sodium fluoride (NaF) varnishes, as well as the time elapsed until restoration after remineralization pretreatment, on the shear bond strength between dentin tissue and high viscosity glass ionomer cement in vitro. Materials and Methods: Of the 150 extracted, impacted third molars, 15 were randomly assigned to the sound dentin group, and 15 of 135 demineralized specimens were randomly assigned to the demineralized dentin group. The remaining 120 samples were randomly distributed to the Naf, SDF, CPP-ACP, and P11-4 varnish groups as 30 pieces each. After the varnishes were applied, each varnish group was randomly distributed to the groups to be restored on days 1 and 15. The dentin surface of all specimens was restored with high-viscosity glass ionomer cement material using silicone cylindrical molds of 4x5 mm size. Shear bond strength measurements were made using a universal test device. IBM SPSS Statistics 22 program was used for statistical analysis. The conformity of the parameters to the normal distribution was evaluated with the Shapiro-Wilks test, and the two-way ANOVA test and post-hoc Tukey test were used to compare parameters. Results: P11-4 varnish groups showed the highest bond strength among all groups. It is followed by the SDF, CPP-ACP, and NaF varnish groups, respectively. As a result of the statistical analysis to examine the time-dependent effect of the remineralization pretreatment, only the increase in the P11-4 varnish groups was significant. Conclusion: Applying CPP-ACP, SDF, and P11-4 varnish as a pretreatment to demineralized dentin significantly improved the bond strength of high-viscosity glass ionomer cement to dentin compared to the sound and demineralized dentin tissue.