Bir kültürel diplomasi örneği olarak TRT Avaz
TRT Avaz as an example of cultural diplomacy
- Tez No: 811985
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Yumuşak Güç, Kültürel Diplomasi, TRT Avaz, Nevruz, Söylem, Public Diplomacy, Soft Power, Cultural Diplomacy, TRT Avaz, Nevruz, Discourse
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bir ülkenin kültürü, dış politikası ve siyasi değerlerinden beslenen yumuşak güç ve ortaya çıkan kamu diplomasisi kavramları uluslararası güç anlayışında değişimlere sebebiyet vermiştir. En basit tabirle bir ülkenin kültür ögelerinin kullanımı yoluyla sağlanan uygulamaların diğer ülkelere aktarılmasıyla yabancı halklara hitap etmek ve uluslararası alanda fark yaratmak amacıyla diplomasi faaliyetlerinin sürdürülmesi şeklinde tanımlanabilecek kültürel diplomasi, birçok çalışmada kamu diplomasisinin içinde incelense de özellikle Türkiye'nin zengin kültürel diplomasi potansiyeli sebebiyle çalışmanın temel konusu olarak ayrıca incelenmiştir. Bu çalışmada diplomasi, kamu diplomasisi, yumuşak güç ve kültürel diplomasi gibi kavramlarla oluşturulan kavramsal çerçeveye ek olarak; kültürel ve tarihi birikimiyle kültürel diplomasi potansiyeli oldukça güçlü olan Türkiye'nin kültürel diplomasi kurum ve araçları, medyanın kültürel diplomaside kullanımı, Türkiye'nin uluslararası arenaya açılan penceresi olan TRT ve kendini 'bir kültür kanalı' olarak tanıtarak kültür, sanat, dil, ve tarih gibi pek çok konuda yayınlar yapmak yoluyla Türkiye'nin kültürel diplomasisine katkı sağlayan TRT Avaz kanalında yayınlanan içeriklerle Türkiye'nin kültürel diplomasisine olan katkısı üzerinde durulmuştur. Çalışmada, TRT Avaz tarafından Nevruz Bayramı özelinde yayınlanan içeriklerin içerik ve söylem odağında Türkiye'nin kültürel diplomasisine katkısının ölçülmesi amaçlanmıştır. TRT Avaz tarafından 21 Mart 2018- 21 Mart 2023 tarihlerini kapsayan süreçte Türk dünyasının ortak kültürel değeri olan Nevruz Bayramı özelinde yaptığı yayınlarda yer alan söylemler söylem analizi yoluyla analiz edilmiş ve sözü edilen yayınların Türkiye'nin kültürel diplomasisine olan katkısı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Soft power, which is fed by a country's culture, foreign policy and political values, and the concepts of public diplomacy that emerged in this context have led to changes in the understanding of international power. In the simplest terms, cultural diplomacy can be defined as the continuation of diplomatic activities to appeal to foreign peoples and create a difference in the international arena by ensuring the transfer of practices provided by the use of cultural elements of a country to other countries, is studied in public diplomacy in many studies, but it is also studied as the main subject of the study, especially due to Turkey's fertile cultural diplomacy potential. In this study, in addition to the conceptual framework created with concepts such as diplomacy, public diplomacy, soft power and cultural diplomacy; cultural diplomacy institutions and instruments of Turkey, whose cultural diplomacy assets are quite strong with their cultural and historical characteristics, the use of media in cultural diplomacy, TRT, Turkey's window to the international arena, and TRT Avaz channel, which promotes itself as a cultural channel' and contributes to Turkey's cultural diplomacy by broadcasting on many subjects such as culture, art, language, and history, are examined. This study, it is aimed to measure the contribution of the content broadcasted by TRT Avaz on Nevruz to Turkey's cultural diplomacy in the focus of content and discourse. The discourses in the broadcasts made by TRT Avaz in the period between March 21, 2018 and March 21, 2023, which is the common cultural value of the Turkic world, Nevruz, were analyzed through discourse analysis and the contribution of these broadcasts to Turkey's cultural diplomacy was revealed.